Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA nie rozpatrzy nowych dawek dla środka konserwującego
16.10.2009
EFSA stwierdziła brak podstaw do ponownej oceny środka konserwującego aparaginianu etylolaurynowego po przedstawieniu nowych informacji toksykologicznych. Pomimo, że dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) jest niższe niż to podawane przez inne organy władzy.
W 2007 roku panel EFSA ustanowił dopuszczalne dzienne spożycie ADI na poziomie 0,5 mg na kilogram masy ciała. Panel doszedł do tego wniosku ze względu na badania prowadzone na szczurach, które wykazały wpływ na białe krwinki.

Jednak inne organy bezpieczeństwa żywności na świecie w różny sposób interpretowały dane. Konserwant został ogólnie uznany za bezpieczny (GRAS) w Stanach Zjednoczonych na poziomie 200 mg aktywnego składnika na kilogram. W ubiegłym roku JECFA zatwierdziło ADI na poziomie 4mg/kg mc, a konserwant został uznany jako dodatek do żywności w Australii i Nowej Zelandii.

Spain's Laboratorios Miret SA (LAMIRSA) złożyło wniosek o stosowanie konserwantu w napojach bezalkoholowych na bazie soków owocowych, energetyzujących, napojach dla sportowców, produktach mięsnych w ilości od 115 do 225 ppr. Jednakże EFSA uznała że dawka ta oznaczałaby potencjalne przekroczenie ADI.

Środek konserwujący oczekuje na zatwierdzenie przez Komisję Europejską i do czasu jej otrzymanie i nadania znaku E nie może być stosowany.
KOMENTARZE
Newsletter