Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dzięki parom genów będziemy mieć odporniejsze i bardziej owocne rośliny
25.11.2009
Nowe badania materiału genetycznego chwastu Arabidopsis thaliana wykazały, że kilka genów jest odpowiedzialnych za produkcję etylenu. Substancji podnoszącej walory jakościowe i żywnościowe roślin.
Według badań naukowców z Ministerstwa Rolnictwa w USA, grupa genów z Arabidopsis thaliana odpowiada za wytwarzanie etylenu. Są to kawałki DNA produkujące syntetazę 1- aminocyklopropan-1-karboksylanu lub geny ACS.

Analiza była oparta na wprowadzeniu genów ACS do komórek roślin, gdzie na przemian były „wyłączane” i „włączane” pojedyncze geny odpowiedzialne za produkcję etylenu. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że te geny mają różne funkcję, lecz mają wspólny wpływ na wzrost i czas kwitnienia rośliny oraz jej odporność na choroby.

W związku ze zmieniającymi się warunkami środowiska rośliny stają się bardziej podatne na nie, zatem giną lub gorzej rozwijają się. Dlatego odkrycie genów ACS pozwoli na zmniejszenie tej zależności i polepszenie właściwości różnych gatunków roślin, w tym uprawianych.

KOMENTARZE
Newsletter