Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy opuncja wyprze buraka czerwonego?
07.08.2008
W soku owocowym Opuntia stricta znajdują się betacyjaninowe barwniki, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako naturalne czerwono-fioletowe barwniki spożywcze.


Według Jose Maria Obana i kolegów, których badania zostały opublikowane w Journal of Food Engineering, rośliny z gatunku Opuntia mogą stanowić lepsze źródło czerwonego barwnika niż burak czerwony.

 

Burak Czerwony jest obecnie zatwierdzony i skomercjalizowany w USA i UE do wykorzystywania w mleczarniach, lodach, napojach i deserach jako źródło barwnika. Jednak opuncja mogłaby stanowić lepsze źródło barwnika ,ponieważ stanowi ona niższe ryzyko skażenia mikrobiologicznego , nie zawiera azotanów, posiada wyczuwalny smak oraz dużo substancji odżywczych, takich jak: wapń, magnez, witamina C i kwercetyna.

 

 Zespół badaczy z Universidad Politecnica de Cartagena (Hiszpania) stwierdził, że sok z owoców jest zdatny do użytku spożywczego jako barwnik ,ponieważ ma on wysoką wytrzymałość koloru, niska lepkość oraz wysoką stabilność składowania.

 Nowe badania mają na celu opracowania metody otrzymania barwnika z soków w postaci proszku. Taka postać barwnika jest w niektórych przypadkach łatwiejsza do podania a jednocześnie nie stanowi takiego dużego obciążenia jak płyny. Posiada ona również wysoką stabilność składowania.

 

Źródło: FoodNavigator.com

 

Czytaj również:


 

 

KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
Tydzień Mózgu 2025
2025-03-10 do 2025-03-14
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
Newsletter