Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy dzięki opakowaniu będzie można ocenić dojrzałość owoców?
31.05.2010
Naukowcy z Wielkiej Brytanii oraz Szwajcarii prowadzą badania dotyczące stworzenia inteligentnego opakowania na owoce. Będzie ono mogło oceniać dojrzałość oraz świeżość owoców.
Technologia produkcji opakowań z tworzyw sztucznych polega na wmontowaniu do nich specjalnych sensorów zdolnych do pomiaru temperatury i wilgotności powietrza. Ponadto czujniki te będą mogły wykrywać ilość etylenu odpowiedzialnego za dojrzałość oraz heksanolu wytwarzanego podczas psucia się warzyw i owoców.

Badaczy jeszcze pracują nad tą technologią. Wynalazek ten może okazać się przełomowym odkryciem dla konsumentów. Natomiast nie wiadomo, czy będą one przyjazne dla naszego portfela?
KOMENTARZE
news

<Październik 2025>

pnwtśrczptsbnd
29
4
5
8
11
12
13
14
15
17
Kongres Opieki Długoterminowej
2025-10-17 do 2025-10-18
18
19
25
26
27
31
1
2
Newsletter