Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy dzięki opakowaniu będzie można ocenić dojrzałość owoców?
31.05.2010
Naukowcy z Wielkiej Brytanii oraz Szwajcarii prowadzą badania dotyczące stworzenia inteligentnego opakowania na owoce. Będzie ono mogło oceniać dojrzałość oraz świeżość owoców.
Technologia produkcji opakowań z tworzyw sztucznych polega na wmontowaniu do nich specjalnych sensorów zdolnych do pomiaru temperatury i wilgotności powietrza. Ponadto czujniki te będą mogły wykrywać ilość etylenu odpowiedzialnego za dojrzałość oraz heksanolu wytwarzanego podczas psucia się warzyw i owoców.

Badaczy jeszcze pracują nad tą technologią. Wynalazek ten może okazać się przełomowym odkryciem dla konsumentów. Natomiast nie wiadomo, czy będą one przyjazne dla naszego portfela?
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter