W lutym 2008 konsumenci zapłacili więcej niż w poprzednim miesiącu za owoce (wzrost ceny o 3%) i przetwory makaronowe (o 1,5%). Odnotowano również wzrost cen ryżu (o 1,3%) i jaj (o 0,9%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,9%), w tym oleje roślinne (o 1,5%) oraz pieczywo (o 0,6%). Wzrosły też ceny napojów bezalkoholowych przeciętnie o 0,4%, w tym soków (o 0,9%), kawy (o 0,5%), herbaty (o 0,3%). Napoje alkoholowe również podrożały o 0,2%.
Są jednak produkty za które w lutym zapłaciliśmy mniej niż w miesiącu poprzednim tego roku. Do nich należą tłuszcze zwierzęce, spadek ceny o 3%, w tym za masło zapłaciliśmy o 3,4% mniej. Niższe niż przed miesiącem były też ceny mięsa wieprzowego (o 2,7%). Potaniał cukier (o 1,4%), sery (o 0,5%) oraz wędliny (o 0,4%).
Źródło:
PFPŻ, GUS
KOMENTARZE