Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Blisko spokrewnione białka słabszymi alergenami
30.10.2007
Zespół brytyjskich i austriackich naukowców odkrył, że ewolucyjna róznica między białkiem zwierzęcym a ludzkim odpowiednikiem określa prawdopodobieństwo wywoływania przez nie reakcji alergicznej.


Badanie ujawnia, że szansa na indukcję reakcji alergicznej przez białka blisko spokrewnione z ich ludzkimi homologami jest mniejsze niż w przypadku białek wykazujących owiększy dystans filogenetyczny. Porównując sekwencje zwierzęcych białek spożywczych, o których wiadomo, że wywołują alergie, i doszli do wniosku, że większość z nich można zaliczyć do jednej z trzech rodzin białek. Tropomiozyny, występujące w tkance mięśniowej, stanowią najważniejszą z nich. Druga znacząca rodzina alergenów składa się z białek "EF-hand". Białka z rodziny "EF-hand" występujące u ptaków i ssaków nie uczulają, natomiast te występujące u żab i ryb mogą powodować alergie. Kazeiny, które są wszystkie białkami ssaczymi występującymi w mleku, stanowią trzecią grupę wyróżnioną przez naukowców.

Źródło: Cordis-Europa/INFARMA
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter