Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Białe pieczywo - większe ryzyko?
13.03.2008
Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym, tak jak większość rodzajów białego pieczywa mogą grozić podwyższonym ryzykiem pewnych problemów zdrowotnych – donoszą naukowcy z University of Sydney w Australii.


Z ich badań wynika, że wysoki poziom glukozy we krwi wiąże się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy (typ II) i chorób serca. Znaleziono też powiązania z występowaniem kamieni żółciowych i pewnych rodzajów raka, co stanowi kolejny argument, który może zwiększyć zapotrzebowanie na wielozbożowe produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (GI).

W latach 2003 - 2006, liczba wkraczających na rynek nowych produktów z pełnego zboża podwajała się niemal co roku (z 64 w 2003 do 140 w 2004, 346 w 2005, 620 w 2006). Dobrze ilustruje to wyścig producentów żywności, z których każdy chce zdobyć udział na rozwijającym się rynku w okresie jego początkowego gwałtownego wzrostu następującego równolegle do wzrostu świadomości konsumentów.

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Sydney obejmują analizę diety prawie dwóch milionów zdrowych mężczyzn i kobiet z całego świata. Prowadzący projekt Alan Barclay stwierdził: “Jeżeli masz permanentnie podwyższony poziom glukozy i insuliny we krwi z powodu diety odznaczającej się wysokim GI, możesz dosłownie ‘zużyć’ swoją trzustkę przedwcześnie, co może prowadzić do cukrzycy II typu w wieku podeszłym”.

Barclay dodał, że jest zaskoczony wykrytymi powiązaniami pomiędzy GI i niektórymi chorobami. Rozważając problem genezy nowotworów stwierdził: „Podwyższony poziom glukozy we krwi zmusza organizm do produkcji większej ilości insuliny i powoduje podwyższenie poziomu substancji nazywanej ‘insulinowym czynnikiem wzrostu 1’ (IGF-1). Prowadzi to do stymulacji wzrostu komórki i odroczenia jej śmierci, a te zjawiska należą do znanych czynników zagrożenia rozwojem raka”.
 
Pokarmy o wysokim GI zostały zdefiniowane jako węglowodany ulegające szybkiemu rozpadowi podczas trawienia, powodując gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i utrzymanie tego stanu przed dłuższy czas (np. różne rodzaje ciastek). Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym ulegają wolniejszemu rozkładowi podczas trawienia, uwalniając glukozę stopniowo (np. mesli, pełno i wielozbożowy chleb, owoce).

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter