Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Aromaty owocowe z krzewu
23.09.2009
Wyciąg z dzikiego śródziemnomorskiego krzewu posiada aromat owoców, co ujawnia jego potencjał do aromatyzowania napojów oraz wzmacniania smaku i zapachu.
Ekstrakt z Teucrium flavum L. subsp. Flaum zawiera duże ilości (Z,E)-alpha-farnezenu odpowiedzialnego za zapach jabłek. Związek jest jednym z wielu znalezionym w ekstrakcie wyniki badań opublikowano w Journal of the Science of Food and Agriculture.

Rośliny tego gatunku są interesujące dla przemysłu spożywczego, ponieważ są już stosowane w niektórych wypadkach przygotowania smaku wina, piwa, herbat ziołowych i likierów. Przeprowadzone badania są jednak pierwszymi na tej roślinie.

Szczególny zapach owoców potwierdza ich przydatność jako naturalny środek zapachowy wina, piwa, likierów, pozwala także na wzmocnienie smaku i zapachu innych przetworów żywnościowych.

Według ustaleń badaczy zostały zidentyfikowane 102 związki, z czego główną frakcję, stanowiły seskwiterpeny. Są to substancje stanowiące składniki olejków eterycznych oraz żywic.
Związki te, znalezione przede wszystkim w kwiatach tego krzewu, odpowiadają za dużą ilość zapachów, od zielonego jabłka po aromat grzybów, stosowany w wielu przypadkach w przemyśle spożywczym.
KOMENTARZE
Newsletter