Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Antybiotyki wciąż niepokonane dzięki odkryciu amerykańskiego naukowca
23.07.2004
Coraz więcej antybiotyków traci na skuteczności, ponieważ są używane zbyt często, pozwalając bakteriom rozwinąć oporność na leki.


Badacz Uniwersytetu Rhode Island znalazł rozwiązanie tego problemu w naturalnych składnikach, które podnoszą 10-1000 krotnie siłę antybiotyków. Podczas prowadzenia badań nad profilaktyką infekcji prof. Paul Cohen natknął się na kwas LPA, który jest naturalnym związkiem chemicznym produkowanym w ludzkim organizmie w dużej ilości wszędzie gdzie występują stany zapalne. Bakterie są podzielone ze względu na budowę ściany komórkowej na dwie grupy: Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Według Cohena gdy kwas LPA (lysophosphatidic acid) jest podawany w małych dawkach, na bakterie Gram-ujemne jest od 100 do 1000 razy bardziej skuteczny, więc do walki z nimi potrzebne są o wiele mniejsze ilości antybiotyków. W przypadku bakterii Gram-dodatnich kwas LPA zabija je bez potrzeby stosowania jakichkolwiek innych leków. „ W kombinacji z tym związkiem chemicznym nawet starsze antybiotyki stają się o wiele skuteczniejsze” mówi Cohen. ”Kwas LPA nie tylko przywraca użyteczność starym antybiotykom, ale także pozwala na zastosowanie ich w mniejszych dawkach”. Kwas LPA jest obecnie komercyjnie dostępny dla badaczy w postaci proszku. Cohen zamierza opatentować zastosowanie związku w stosunku do antybiotyków. Mówi, że może być on użyciu jako środek inhalacyjny, płyn lub w jeszcze innej formie. Obecnie Cohen szuka partnerów do inwestycji w projekt i kapitału na następne etapy badań przyczyniające się do wprowadzenia związku do sprzedaży.
KOMENTARZE
Newsletter