Witamina K
Witamina K reguluje wytwarzanie protrombiny, odpowiada za krzepliwość krwi, a tym samym za zatrzymanie krwawienia. Działa antagonistycznie do leków przeciwzakrzepowych, a jej przyjmowanie może spowodować zmniejszenie ich skuteczności. Pacjenci przyjmujący leki z tej grupy, np. acenokumarol powinni uważać zarówno na preparaty zawierające witaminę K jak i produkty żywnościowe bogate w tę witaminę, między innymi: szpinak, sałatę i brokuły.
Witamina E
Witamina E jest kolejną witaminą, która ma wpływ na proces krzepnięcia krwi. Poprzez zmniejszanie lepkości krwi zwiększa działanie leków przeciwzakrzepowych, co może prowadzić do wystąpienia krwawień oraz związanych z tym powikłań.
Witamina E może również zwalniać metabolizm gryzeofulwiny, zwiększać stężenie tego leku we krwi oraz ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.
Kwas foliowy
Podczas przyjmowania leku przeciwpadaczkowego – fenytoiny zmniejsza się ilość kwasu foliowego. Suplementacja kwasem foliowym nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż może dojść do obniżenia stężenia fenytoiny we krwi. Nie poznano dokładnego mechanizmu tej interakcji, przypuszcza się, że kwas foliowy może zwiększać powinowactwo do enzymów metabolizujących fenytoinę. Stosując tę witaminę należy pamiętać o potencjalnym wpływie na działanie leku oraz monitorowaniu stężenia kwasu foliowego we krwi.
Sulfasalazyna zmniejsza wchłanianie kwasu foliowego, co może skutkować jego niedoborami w organizmie.
Witaminy B6 i B12
Pochodne kwasu barbiturowego mogą zmniejszać we krwi stężenie witamin B6 i B12, a tym samym zwiększać poziom homocysteiny. Zbyt duże stężenie homocysteiny stanowi czynnik ryzyka dla chorób związanych z układem krążenia oraz wystąpienia drgawek.
Witamina B6 wchodzi również w interakcje z lewodopą, czyli lekiem stosowanym w chorobie Parkinsona. Duże dawki witaminy B6 mogą zmniejszać skuteczność działania lewodopy. Podczas terapii tym lekiem należy unikać suplementacji tej witaminy, a podczas jej niedoborów stosować jedynie małe dawki.
Ponadto izoniazyd wpływa na metabolizm witaminy B6 i zmniejsza jej ilość.
Niacyna (witamina PP)
Wielu specjalistów uważa, że jednoczesne przyjmowanie statyn oraz dużych dawek niacyny ma korzystny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że takie połączenie może prowadzić do uszkodzenia mięśni i można je stosować jedynie w przypadku kiedy spodziewane korzyści z uzyskanych zmian stężeń lipidów przewyższają ryzyko wystąpienia miopatii.
Podczas jednoczesnego stosowania niacyny i gryzeofulwiny wzrasta stężenie tego leku we krwi oraz ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Mogą pojawić się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia nerek i wątroby, zmiany w obrazie krwi oraz reakcje alergiczne.
Witamina C
Przyjęcie witaminy C w dawce ponad 1000 mg może prowadzić do podniesienia poziomu estrogenów we krwi.
Zauważono, że doustne środki antykoncepcyjne wpływają na metabolizm kwasu askorbinowego, co przyczynia się do obniżania stężenia witaminy C.
Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) zwiększa szybkość wydalania witaminy C z organizmu.
W przypadku połączenia żelaza z witaminą C dochodzi do korzystnej interakcji – wzrostu wchłaniania żelaza i większej skuteczności leku.
Witamina D
Fenytoina wpływa na metabolizm witaminy D, w przypadku takiego połączenia istnieje ryzyko utraty dużej ilości wapnia z kości.
Przyjmowanie witamin może wpływać na zmiany stężeń leków podawanych jednocześnie oraz sprzyjać nasileniu działań niepożądanych. Przed sięgnięciem po każdy suplement diety konieczna jest konsultacja z lekarzem lub farmaceutą.
mgr farm. Helena Korczyc
KOMENTARZE