Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Suplementacja witaminą D może obniżać ryzyko raka jelita grubego
12.02.2007
Zgodnie z ostatnio opublikowanymi badaniami przyjmowanie od 1000 do 2000 IU witaminy D każdego dnia może znacznie zredukować ryzyko raka jelita grubego.


Badania te zaprzeczają wcześniejszym testom, prowadzonym między innymi przez Women’s Health Initiative. Według poprzednich danych, witamina D nie chroniła przed nowotworem jelita grubego. Możliwe, że dawka była zbyt niska, aby wywoływac taki efekt.
 
Ostatnie badania były opublikowane w American Journal of Preventive Medicine. Według nich przyjmowanie witaminy D może obniżać ryzyko raka o nawet 50 -54 %.
Oprac. Kasia K.
KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
31
1
2
3
Newsletter