Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Superfoods – co o nich wiemy?
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach – niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

 

 

Fiolet na naszym talerzu

Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i warzyw. Teraz, kiedy ich spożywanie weszło w nawyk, warto zgodnie z zaleceniami ekspertów, wprowadzić do swojej kuchni też odrobinę koloru fioletowego w postaci jagód acai czy jagód maqui. Produkty te działają korzystnie na układ krążenia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. „Fioletowe dary natury” z uwagi na ogromną ilość antyoksydantów wpływają na opóźnienie procesów starzenia organizmu, a zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała. To również doskonały dodatek do deserów czy jogurtów. Zarówno jagody acai, jak i maqui mają najwyższą wartość ORAC (pochłanianie rodników tlenu) wśród wszystkich produktów roślinnych. Maqui ma też 22 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Jagody te warto dodawać do porannych smoothie, owsianek czy musów. Dzięki temu nasze codzienne śniadania będą pyszne i zdrowe.

 

Afrykańskie drzewo Bogów

Niewątpliwie symbolem Afryki jest baobab – długowieczne drzewo odporne na działanie wysokich temperatur. Rośnie na preriach i sawannach w regionie Sahelian w środkowej Afryce, a także w zachodniej części Madagaskaru na terenach bardzo gorących i suchych. Baobab osiąga do 25 metrów wysokości, a jego pień może mieć nawet 10 metrów średnicy. Ze względu na kształt korony drzewa, która przypomina rozłożone korzenie, w afrykańskich dialektach nazywany jest „odwróconym drzewem”. Jeśli do tej pory baobab kojarzył nam się tylko ze Stasiem i Nel, czyli szkolną lekturą W pustyni i w puszczy, warto poznać również jego prozdrowotne właściwości. To prawdziwy rekordzista, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów, który już wkrótce wkroczy do polskiej kuchni. Jego owoce mają aż 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 6 razy tyle potasu co banan oraz 5 razy więcej magnezu niż avocado. Ponadto charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym (blisko 40-krotnie wyższym od pomarańczy i 6-krotnie wyższym od jagód). Nikogo więc nie powinien dziwić fakt, że dołączył do zacnego grona superfoodów. Korzyści z jego stosowania jest mnóstwo. Stanowi świetne źródło antyoksydantów oraz błonnika. Produkt jest bogaty w prebiotyk, a także witaminę C, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. W kuchni można go łączyć z owocami i warzywami, np. stosować do koktajli, sałatek, wypieków czy owsianek.

 

Dary Ameryki Południowej

Kuchnia Ameryki Południowej coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów. Na uwagę zasługują tu m.in. jagody camu camu, które posiadają do 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Nie dziwi więc fakt, że owoce te wykorzystywane są w leczeniu grypy lub przeziębienia. Owoce camu camu idealnie będą pasować do orzeźwiającego smoothie. Dla zachowania odpowiedniej odporności organizmu przez cały rok warto pić napoje z camu camu każdego dnia. Innym cennym produktem, pochodzącym z Peru jest maca – najwyżej rosnąca na świecie roślina przeznaczona do spożycia, nazywana peruwiańskim żeń-szeniem oraz Skarbem Inków – Darem od Bogów. Jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E, sole mineralne i minerały: żelazo, potas, magnez. Ponadto maca ma wysoką wartość odżywczą, a także zwiększa witalność i libido. Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom posiadającym stresującą pracę, a także mającym stany depresyjne. Co ciekawe – maca znajduje się w diecie przygotowywanej przez NASA dla astronautów, a także wykorzystywana jest przez himalaistów, aby zwiększyć pojemność tlenową krwi. Można dodawać ją do napojów np. kawy – popularność zyskuje zwłaszcza mokka z odrobiną superfoodów.

 

Superfoody ważne dla zdrowia

– W celu dostarczenia organizmowi wszystkich składników odżywczych i mineralnych, a także witamin niezbędne jest stosowanie urozmaiconej diety, czyli takiej, która zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny. – Superfoods to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety. Dlatego też superfoody polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety – dodaje ekspert.

Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni, łączyć z owocami, warzywami, rybami czy mięsem. Dzięki temu wyrobimy w sobie zdrowy nawyk ich stosowania. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań.

Sukces superfoods na polskim rynku zapewni nie tylko ich naturalność i bogate składniki odżywcze, ale także fakt, że produkty te są i będą w zasięgu ręki oraz portfela konsumentów.

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2026>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Newsletter