„Witamina A może mieć wpływ na karcynogenezę żołądka, ponieważ pełni kluczową rolę w kontrolowaniu podziałów i różnicowania komórek”- mówi Dr Sutanna C. Larsson z Karolinska Institutet, ze Sztokholmu. – „Jednak epidemiologiczne testy nad witaminą A, retinolem i prowitaminą A w redukcji ryzyka raka żołądka, pokazują niekonsekwentne wyniki.”
W badaniu klinicznym uczestniczyło 82,002 dorosłych Szwedów. sprawdzano w nim incydenty wystąpienia raka żołądka. Czas trwania testów 7,2 lat.
W tym okresie 139 osób zachorowało na raka żołądka. Średni wiek chorych wynosił 61 lat. Obserwowano znaczący związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy A i retinolu a ryzykiem wystąpienia raka żołądka. Znaczący spadek ryzyka oznaczono u osób przyjmujących duże ilości beta- i alfa- karotenoidów. Nie stwierdzono wpływu beta-kryptoksantyny, luteiny, zeaksantyny i lykopenu na ryzyko wystąpienia nowotworu.
Szczególnie ochronny wpływ witaminy A i alfa-karotenu widoczny był w przypadku osób palących.
Badacze posumowali: „potwierdzenie hipotezy prawdopodobnego ochronnego wpływu witaminy A w karcynogenezie żołądka”.
Oprac. Kasia K.
KOMENTARZE