Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przyjmowanie wysokich dawek witaminy A, retinolu i karotenoidów redukuje ryzyko powstawania raka żołądka
28.02.2007
Takie rezultaty otrzymano z badania opublikowanego w the American Journal of Clinical Nutrition.


„Witamina A może mieć wpływ na karcynogenezę żołądka, ponieważ pełni kluczową rolę w kontrolowaniu podziałów i różnicowania komórek”- mówi Dr Sutanna C. Larsson z Karolinska Institutet, ze Sztokholmu. – „Jednak epidemiologiczne testy nad witaminą A, retinolem i prowitaminą A w redukcji ryzyka raka żołądka, pokazują niekonsekwentne wyniki.”
 
W badaniu klinicznym uczestniczyło 82,002 dorosłych Szwedów. sprawdzano w nim incydenty wystąpienia raka żołądka. Czas trwania testów 7,2 lat.
 
W tym okresie 139 osób zachorowało na raka żołądka. Średni wiek chorych wynosił 61 lat. Obserwowano znaczący związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy A i retinolu a ryzykiem wystąpienia raka żołądka. Znaczący spadek ryzyka oznaczono u osób przyjmujących duże ilości beta- i alfa- karotenoidów. Nie stwierdzono wpływu beta-kryptoksantyny, luteiny, zeaksantyny i lykopenu na ryzyko wystąpienia nowotworu.
 
Szczególnie ochronny wpływ witaminy A i alfa-karotenu widoczny był w przypadku osób palących.
 
Badacze posumowali: „potwierdzenie hipotezy prawdopodobnego ochronnego wpływu witaminy A w karcynogenezie żołądka”.
 
Oprac. Kasia K.
KOMENTARZE
Newsletter