Dane Fundacji wskazują, że aż 85% studentów oraz lekarzy pracujących w szpitalach w Polsce nie byłoby w stanie samodzielnie zainicjować i poprowadzić interwencji żywieniowej [3]. Odpowiedzią na potrzebę edukacji przyszłej kadry medycznej jest projekt: „KIERUNEK – ŻYWIENIE MEDYCZNE. Program edukacyjny Fundacji Nutricia dla przyszłych pracowników ochrony zdrowia”. – Żywienie medyczne odgrywa istotną rolę we wspomaganiu leczenia w wielu schorzeniach, w tym chorobach nowotworowych. Lekarz prowadzący powinien monitorowaćich stan odżywienia już od momentu diagnozy i następnie na każdym etapie terapii, aby poprawnie ocenić, czy dana osoba wymaga interwencji żywieniowej oraz w jaki sposób można wesprzeć żywieniowo cały proces leczenia przeciwnowotworowego. Studenci już na etapie studiów nauczą się, jak diagnozować niedożywienie i zagrożenie niedożywieniem u swoich przyszłych pacjentów – wyjaśnia prof. Przemysław Matras, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
Od 2020 r. Fundacja Nutricia z powodzeniem wspiera prowadzenie zajęć z zakresu żywienia klinicznego, a także konsekwentnie wdraża kolejne programy grantowe na największych uczelniach medycznych w kraju. Dodatkowo Fundacja przekazała uniwersytetom sprzęt specjalistyczny, tj.: fantomy symulujące pacjentów wymagających żywienia dojelitowego (enteralnego), aparaturę do bioimpedancji elektrycznej (BIA), która pozwala na analizę składu ciała, m.in. tkanki tłuszczowej, mięsniowej czy zawartości wody w organizmie, plansze dydaktyczne oraz kombinezony imitujące fizyczne i sensoryczne odczucia osób starszych, np. ograniczające pole widzenia. Dzięki temu,w roku akademickim 2023/2024 co drugi student uczelnimedycznychVI roku (56%) kierunku lekarskiego będzie uczestniczył w zajęciach wspieranych przez Fundację [4]. – Nie ma wątpliwości, że wiedza o żywieniu klinicznym jest niezbędna dla lekarzy wszystkich specjalności. Inicjatywy edukacyjne, takie jak program realizowany przez Fundację Nutricia, zapewniają studentom medycyny nabywanie niezbędnych umiejętności w zakresie zapobiegania i leczenia niedożywienia – ważnych aspektów profesjonalnej i holistycznej opieki nad pacjentem. Celem naszego przedsięwzięcia jest zapewnienie, aby przyszli lekarze mieli solidne podstawy w zakresie leczenia żywieniowego, co będzie miało kluczowe znaczenie dla skutecznego wspierania zdrowia ich pacjentów. Rozwijanie takich umiejętności jest istotnym krokiem w kształtowaniu kompetencji przyszłych specjalistów medycznych – podkreśla dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, prezes Towarzystwa POLSPEN.
W roku akademickim 2023/2024 w Polsce przyszli lekarze kształceni są na 36 uczelniach, w tym 9 uniwersytetach medycznych. Łączna liczba studentów kierunku lekarskiego na uczelniach medycznych w naszym kraju to ponad 27 tys. Fundacja Nutricia współpracuje już z 5 uczelniami medycznymi, na których łącznie uczy się 14 tys. studentów. Oznacza to, że średnio 50% przyszłych lekarzy z jednego rocznika uzyskuje wiedzę na temat żywienia klinicznego. Program prowadzony jest obecnie na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie, Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, Uniwersytecie Medycznym w Lublinie oraz Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach.
KOMENTARZE