1) Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Niestety, ich spożycie z dietą jest u chorych onkologicznie zazwyczaj zbyt niskie. Dlatego bardzo ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią ilość w jadłospisie.
2) Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby i oleje roślinne, ale nie tylko.
Produktami, obfitującymi w kwasy tłuszczowe omega-3, są:
* ryby morskie, m.in.: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut,
* owoce morza: małże, homary, krewetki, ostrygi,
* oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy,
* algi,
* orzechy,
* nasiona chia,
* siemię lniane.
Spożywanie np. dwóch porcji tłustych ryb morskich w tygodniu i jednej łyżki oleju rzepakowego każdego dnia pokrywa zapotrzebowanie zdrowej osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega-3. Zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego może być jednak znacznie większe.
3) Spożycie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć wpływ na stan odżywienia pacjenta onkologicznego.
30-85% pacjentów onkologicznych jest niedożywionych – ryzyko to jest szczególnie wysokie u pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki. Niedożywienie może wpływać na przebieg leczenia – stwarza wyższe ryzyko infekcji, powikłań pooperacyjnych, wydłużenia pobytu pacjenta w szpitalu. Uwzględnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 w diecie osoby z nowotworem może warunkować zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym – przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej oraz polepszenia stanu odżywienia pacjentów z chorobą nowotworową, niedożywionych lub u których istnieje ryzyko znacznej utraty masy ciała, np. poddawanych chemioterapii.
4) Na rynku dostępne są preparaty odżywcze, zawierające w składzie kwasy tłuszczowe omega-3.
U pacjentów onkologicznych mogą wystąpić różne dolegliwości, związane zarówno z obecnością nowotworu, jak i prowadzonym leczeniem, takie jak: brak apetytu i niechęć do jedzenia, nudności, biegunki, zaparcia, problemy z gryzieniem czy połykaniem. Mogą one przyczyniać się do zmniejszonego spożycia różnych produktów spożywczych, w tym również tych, będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i rozwoju niedożywienia. W takiej sytuacji warto zapytać lekarza o zastosowanie u pacjenta żywności medycznej, zawierającej dużą ilość energii, białka, mającej w składzie także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D.
KOMENTARZE