Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Najważniejsze fakty o kwasach tłuszczowych omega-3, które powinien znać każdy pacjent onkologiczny
Najważniejsze fakty o kwasach tłuszczowych omega-3, które powinien znać każdy pacjent onkol

Żywienie jest ważnym wsparciem leczenia. Właściwe odżywienie organizmu może pozytywnie wpłynąć na jakość życia pacjenta, lepszą tolerancję zaleconych terapii czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań. Dlatego prawidłowa dieta, dopasowana zarówno do stanu zdrowia, jak i występujących dolegliwości, jest niezwykle ważna już od momentu diagnozy choroby nowotworowej. Jednym z istotnych składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w diecie pacjenta onkologicznego, są kwasy tłuszczowe omega-3. Poznajcie cztery najważniejsze fakty na ich temat.

 

1) Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tłuszczowych omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie  samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Niestety, ich spożycie z dietą jest u chorych onkologicznie zazwyczaj zbyt niskie. Dlatego bardzo ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią ilość w jadłospisie.   

2) Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby i oleje roślinne, ale nie tylko.

Produktami, obfitującymi w kwasy tłuszczowe omega-3, są:

* ryby morskie, m.in.: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut,

* owoce morza: małże, homary, krewetki, ostrygi,

* oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy,

* algi,

* orzechy,

* nasiona chia,

* siemię lniane.

Spożywanie np. dwóch porcji tłustych ryb morskich w tygodniu i jednej łyżki oleju rzepakowego każdego dnia pokrywa zapotrzebowanie zdrowej osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega-3. Zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego może być jednak znacznie większe.

3) Spożycie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć wpływ na stan odżywienia pacjenta onkologicznego.

30-85% pacjentów onkologicznych jest niedożywionych – ryzyko to jest szczególnie wysokie u pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki. Niedożywienie może wpływać na przebieg leczenia – stwarza wyższe ryzyko infekcji, powikłań pooperacyjnych, wydłużenia pobytu pacjenta w szpitalu. Uwzględnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 w diecie osoby z nowotworem może warunkować zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym – przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej oraz polepszenia stanu odżywienia pacjentów z chorobą nowotworową, niedożywionych lub u których istnieje ryzyko znacznej utraty masy ciała, np. poddawanych chemioterapii.

4) Na rynku dostępne są preparaty odżywcze, zawierające w składzie kwasy tłuszczowe omega-3.

U pacjentów onkologicznych mogą wystąpić różne dolegliwości, związane zarówno z obecnością nowotworu, jak i prowadzonym leczeniem, takie jak: brak apetytu i niechęć do jedzenia, nudności, biegunki, zaparcia, problemy z gryzieniem czy połykaniem. Mogą one przyczyniać się do zmniejszonego spożycia różnych produktów spożywczych, w tym również tych, będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i rozwoju niedożywienia. W takiej sytuacji warto zapytać lekarza o zastosowanie u pacjenta żywności medycznej, zawierającej dużą ilość energii, białka, mającej w składzie także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D.

Źródła

https://posilkiwchorobie.pl/onkologia/niedozywienie-w-chorobie-nowotworowej-z-czego-wynika-i-jak-mu-zapobiegac/

https://posilkiwchorobie.pl/produkty/nutridrink-protein-omega-3/

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/olej-ryba-omega-w%c4%85troba-pigu%c5%82ka-315528/

KOMENTARZE
Newsletter