Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?
Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?

Alergia pokarmowa jest reakcją układu odpornościowego, a nietolerancja – problemem metabolicznym. W pierwszym przypadku dominują objawy dermatologiczne, podczas gdy w drugim – trawienne. Alergie i nietolerancje pokarmowe to także patologie, które mogą mieć wspólne objawy, ale są zupełnie inne, leczenie również nie jest takie samo. W poniższym artykule wyjaśniamy różnice.

 

 

Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?

Pierwszą podstawową różnicą między tymi dwoma zaburzeniami jest to, że alergia wiąże się z układem odpornościowym. W rzeczywistości jest to nadmierna reakcja układu odpornościowego na określoną substancję, która u innych osób nie wywołuje żadnej reakcji. Nietolerancja jest spowodowana mechanizmami metabolicznymi, takimi jak fenyloketonuria (białka nie są przetwarzane), enzymatycznymi (nietolerancją laktozy lub fruktozy) lub farmakologicznymi (reakcjami histaminowymi). Drugą różnicą jest to, że nietolerancja zależy od dawki. Możesz nie tolerować laktozy, ale tolerować pewną dawkę (według informacji z poradnika Dr.Max). Inaczej jest w przypadku alergii, gdzie alergen musi zostać całkowicie wyeliminowany.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa występuje, gdy organizm wchodzi w kontakt z substancją (alergenem), którą układ odpornościowy identyfikuje jako zagrożenie. Aby sobie z tym poradzić, wytwarza przeciwciała IgE, które wyzwalają całą kaskadę objawów po spożyciu alergenu.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa występuje, gdy organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić związku zawartego w żywności, co powoduje klinicznie nieprawidłową reakcję.

Co wywołuje obie dolegliwości?

Alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe mogą mieć wspólne objawy trawienne, dlatego często są mylone. Istnieją jednak objawy, które są bardziej typowe dla jednego lub drugiego zaburzenia, dzięki czemu można je rozróżnić. 

W nietolerancjach pokarmowych:

* dominują problemy trawienne, takie jak nudności, biegunka, bóle brzucha, zaparcia lub gazy,

* mogą również występować objawy pozatrawienne, takie jak atopowa skóra, nieżyt nosa, migrena.

W alergiach pokarmowych:

* dominują bardziej nasilone objawy dermatologiczne: swędzenie, zaczerwienienie, pokrzywka, wysypka,

* często występuje zapalenie warg i jamy ustnej,

* częste jest podrażnienie przewodu słuchowego,

* może również wystąpić biegunka, wymioty lub ból brzucha,

* w ciężkich przypadkach alergeny mogą wywoływać problemy z oddychaniem i wstrząs anafilaktyczny, który może spowodować śmierć, jeśli nie jest leczony.

Objawy alergii mogą pojawić się natychmiast po spożyciu pokarmu lub kilka godzin później, dlatego łatwo jest zidentyfikować, że przyczyną jest konkretny pokarm. W przypadku nietolerancji, ponieważ osoba dotknięta chorobą może tolerować pewne dawki bez zauważania objawów, diagnoza jest trudniejsza, co za tym idzie – zidentyfikowanie problemu i udanie się do lekarza zajmuje więcej czasu. W rzeczywistości w nietolerancji występuje efekt kumulacji, więc osoba może nie mieć objawów, dopóki nie spożyje dużej ilości jedzenia.

Jakie są najczęstsze alergie i nietolerancje?

Najbardziej rozpowszechnioną nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy, która dotyka 34% populacji. Inne powszechne nietolerancje to: nietolerancja fruktozy, nietolerancja histaminy i fenyloketonuria. Jeśli chodzi o alergie, możliwe jest uczulenie na dowolny pokarm. Jeśli spojrzysz na sekcję ze „śladowymi ilościami pokarmów”, które pojawiają się na etykietach żywności, możesz uzyskać wyobrażenie o najczęstszych alergenach.

Czy nietolerancje można wyleczyć?

To zależy. Jeśli jest to nietolerancja pierwotna, taka jak nietolerancja laktozy, jest ona nieodwracalna, ponieważ ma podłoże genetyczne, ale jeśli jest to nietolerancja wtórna, np. nietolerancja fruktozy spowodowana przerostem bakterii lub początkiem celiakii, można ją odwrócić, gdy leczy się pierwotną przyczynę, chociaż nie zawsze się to udaje.

Czy alergie można wyleczyć?

Alergie u dzieci (alergię na białko mleka krowiego lub alergię na jajka) można „wyleczyć”, gdy dziecko dorośnie, ponieważ układ odpornościowy dojrzewa. Może się to również zdarzyć u dorosłych. W przypadku alergii, które nie znikają z biegiem lat, czynione są postępy w immunoterapii przy użyciu szczepionek podjęzykowych.

Źródła

Fot. https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/chora-dziewczyna-wycierajaca-nos-chusteczka-3765115/

KOMENTARZE
Newsletter