Charakterystyka choroby
Giardia lamblia jest pierwotniakiem, który zakaża jelito cienkie. Zakażenie następuje poprzez spożycie cyst (form przetrwalnikowych pasożyta) znajdujących się w skażonej wodzie, jedzeniu lub przez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami. Po dostaniu się do organizmu cysty przechodzą w formę aktywną, trofozoity, które przyczepiają się do błony śluzowej jelita cienkiego, wywołując objawy zakażenia. Okres inkubacji wynosi od 9 do 15 dni po spożyciu cyst. Giardia lamblia może zakażać zarówno ludzi, jak i zwierzęta, co czyni ją patogenem zoonotycznym. Choroba ta jest szczególnie rozpowszechniona w krajach rozwijających się, ale występuje również w krajach rozwiniętych.
Objawy kliniczne
Objawy giardiozy są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować:
- ostrą lub podostrą niezapalną biegunkę,
- przewlekłą biegunkę – może prowadzić do niedożywienia i znacznej utraty masy ciała; u dzieci może spowodować zahamowanie wzrostu i upośledzenie funkcji poznawczych,
- bóle brzucha – zwłaszcza w górnej części brzucha,
- wzdęcia i nadmierne gazy – prowadzące do uczucia dyskomfortu,
- nudności i wymioty – mogą występować w niektórych przypadkach,
- utratę apetytu, co może prowadzić do utraty masy ciała,
- zmęczenie związane z niedożywieniem i odwodnieniem,
- ból głowy – czasami towarzyszy innym objawom.
Giardioza może również wywoływać rzadsze objawy, takie jak: wysypka, świąd skóry, zapalenie błony naczyniowej oka, alergie pokarmowe oraz zapalenie błony maziowej stawów. Dolegliwości te mogą być bardziej intensywne u małych dzieci, osób z osłabionym układem odpornościowym oraz niedożywionych. Niektóre osoby zakażone Giardia lamblia mogą nie wykazywać żadnych objawów, ale mimo to mogą przenosić pasożyta i zarażać innych.
Diagnostyka choroby
Rozpoznanie giardiozy opiera się na różnych metodach diagnostycznych, a są nimi:
- badania mikroskopowe kału – poszukiwanie cyst Giardia w próbkach kału jest podstawową metodą diagnostyczną; metoda ta ma jednak ograniczoną czułość, ze względu na nieregularne wydalanie cyst przez zarażone osoby; aby zwiększyć szanse wykrycia, zaleca się kilkukrotne badanie kału pobranego w różnych dniach,
- badania immunoenzymatyczne (ELISA) – testy te wykrywają specyficzne antygeny Giardia w kale i charakteryzują się wysoką czułością i swoistością sięgającą nawet 99%,
- testy immunofluorescencyjne – wykorzystują przeciwciała znakowane fluorochromem do wykrywania antygenów cyst Giardia w kale,
- metody molekularne (np. PCR) – są stosowane głównie w laboratoriach badawczych i epidemiologicznych do precyzyjnej identyfikacji pasożyta oraz określenia jego genotypu; wyróżnia je wysoka czułość i specyficzność, ale nie są one rutynowo stosowane w diagnostyce medycznej.
Diagnostyka mikroskopowa kału, pomimo swojej czułości, nie zawsze jest wystarczająca, dlatego często stosuje się dodatkowe metody diagnostyczne, aby potwierdzić obecność pasożyta.
Leczenie i zapobieganie zakażeniu okiem mgr farm. Justyny Galant-Karczewskiej
Leczenie giardiozy jest konieczne nawet w przypadku bezobjawowych zakażeń. Główne leki stosowane w terapii tej choroby to m.in.:
- metronidazol – lek pierwszego wyboru, skuteczny w 90% przypadków,
- tinidazol – jednorazowa dawka, skuteczność 74-100%,
- albendazol – skuteczność 62-95%,
- furazolidon – skuteczność 80-89%,
- paramomycyna – stosowana głównie u kobiet w ciąży, skuteczność 41-91%,
- nitazoksanid – skuteczność 64-94%,
- kwinakryna – stosowana w wyjątkowych przypadkach, skuteczność 90-95% (wyniki badania otrzymane po stosowaniu przez pacjentów leków zgodnie z zaleceniami lekarza, tzn. przez określony czas i w odpowiedniej dawce).
Leczenie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta, zwłaszcza w przypadkach przewlekłych i nawracających infekcji. W przypadku oporności na metronidazol zaleca się stosowanie innych leków lub terapii skojarzonej. Ważne jest także nawadnianie organizmu oraz unikanie pokarmów i napojów, które mogą nasilać objawy. Aby zapobiec zakażeniu giardiozą, zaleca się unikanie picia nieprzegotowanej wody, zwłaszcza z naturalnych źródeł, przestrzeganie zasad higieny osobistej, w tym częste mycie rąk, ostrożne przygotowywanie i przechowywanie żywności czy dezynfekowanie powierzchni mających kontakt z żywnością.
KOMENTARZE