Właściwości odżywcze i zdrowotne fioletowej kukurydzy
Fioletowa, inaczej purpurowa kukurydza to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, niezbędnego w diecie, do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dobroczynne włókna zapewniają uczucie sytości, co pozwala zmniejszyć objętość posiłków i uniknąć podjadania. Spożywany błonnik ogranicza ryzyko pojawienia się wzdęć i zaparć.
W fioletowych ziarnach obecne są także cenne dla organizmu witaminy i minerały, w tym: cynk, żelazo, mangan, magnez, potas, witamina B5, B9 i niacyna.
Fioletowa kukurydza swoją barwę zawdzięcza obecnym w niej antocyjanom. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne, regeneracyjne i przeciwutleniające. Walczą z wolnymi rodnikami, zapobiegając procesom starzenia się skóry oraz niszczenia naczyń krwionośnych i włosowatych. Działanie antyoksydacyjne fioletowej kukurydzy jest silniejsze niż jagód, które to uchodzą za najbardziej skuteczne w walce z wolnymi rodnikami pośród produktów naturalnych. Obecne w kukurydzy polifenole zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych w tętnicach, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, chronią przed zakrzepami zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Ale to nie wszystko. Według japońskich naukowców z Uniwersytetu w Nagoya, pigment zawarty w fioletowej kukurydzy utrudnia rozwój raka jelita grubego. Naukowcy z Ohio State University ustalili, że antocyjany w tym warzywie podawane in vitro są w stanie zabić nawet do 20% komórek nowotworowych. W Korei na Uniwersytetcie Hally udowodniono, że wyciąg z kukurydzy przeciwdziała stwardnieniu kłębuszków nerwowych.
Wewnątrz ziaren kukurydzy można znaleźć także luteinę, która jest potrzebna do prawidłowego działania narządu wzroku. Obecność fioletowej kukurydzy w naszej diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Gdzie można kupić fioletową kukurydzę?
Obecnie fioletowa kukurydza uprawiana jest w Peru i Chile. Fioletowe warzywo w Polsce najprościej kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w sprzedaży internetowej. Kolba kukurydzy o wadze ok. 230 g to koszt około 28 zł za sztukę. Przed grillowaniem kukurydzy należy ją gotować 30 minut. Na rynku dostępne są także inne produkty z fioletowej kukurydzy jak sproszkowana, w 100% organiczna mąka z fioletowej kukurydzy. Produkt ten spożywa się jak zwyczajną mąkę kukurydzianą, najczęściej jako dodatek do przygotowania i wzbogacenia w cenne składniki odżywcze wszelkiego rodzaju potraw z użyciem mąki np. chlebów, naleśników, ciast, pierogów, makaronów, pizzy, puddingów i innych. Produkt ten jest bardzo drogi. Za opakowanie o masie 150 g trzeba zapłacić nawet 50 zł. Z fioletowej kukurydzy robi się także sok. Picie soku z fioletowego warzywa ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
KOMENTARZE