Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z pierzgi pszczelej - czym jest i do czego służy?
Składniki pochodzenia pszczelego od lat znane są jako cenne źródło wielu składników biologicznie aktywnych. Wykorzystuje się je na szeroką skalę w medycynie naturalnej, ponieważ wykazują wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Poza kwestią medyczną, produkty pszczele świetnie sprawdzają się w kosmetologii. Są to naturalne składniki, które nie raz mogą mieć zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Jedną z takich substancji jest pierzga pszczela, która mimo iż jest słabo znanym składnikiem bioaktywnym, wykazuje tak wiele cennych właściwości.

 

Jak powstaje pierzga?

W pylnikach roślin nasiennych powstaje pyłek kwiatowy, który ma postać ziaren, różniących się kształtem, wielkością, ciężarem czy barwą. Z poszczególnych roślin pszczoły zbierają sam pyłek, z niektórych zarówno pyłek jak i nektar. Pszczoły, które pobrały już tego rodzaju pożywienie, mieszają pyłek i nektar ze śliną, po czym skladają je w komórkach plastra w ulach. Ubity pyłek sklejany jest miodem i woskiem, po czym w takiej komórce zachodzi proces fermentacji beztlenowej, na skutek czego tworzy się kwas mlekowy, który wykazuje działanie konserwujące. Tak powstały pyłek to właśnie pierzga, która przybiera charakterystyczną barwę, smak i zapach. Jest bogatym źródłem białka i składników odżywczych dla pszczół.  

Pierzga bogata jest w kwasy tłuszczowe, wszystkie witaminy, mikro- i makroelementy, aminokwasy, białko, węglowodany, antyoksydanty, hormony oraz inne składniki aktywne. Stanowi pożywienie dla pszczół w okresach zimowych. Natomiast zbierając pyłek w okresie wiosenno-letnim, pszczoły pobierają z roślin to, co najlepsze.

Najbardziej wartościowy jest ekstrakt z pierzgi pszczelej, który jest silniej skoncentrowany, lepiej przyswajalny i mocniejszy w działaniu niż sama pierzga.

 

Pierzga jako suplement diety

Ekstrakt z pierzgi pszczelej stosuje się do wyrobu suplementów diety, które służą wzmacnianiu odporności, przyspieszeniu rekonwalescencji po zabiegach i po antybiotykoterapii, poprawie funkcji flory bakteryjnej żołądka. Ponadto odnotowano, że pierzga korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Zapobiega anemii i korzystnie wpływa na wzrok. Jako suplement diety zalecana jest często we wspomożeniu leczenia chorób układu krążenia i wątroby. Dzięki temu, że reguluje poziom cholesterolu we krwi, pierzga działa przeciwmiażdżycowo.

Suplementy takie działają antybakteryjnie i odtruwająco. Korzystnie wpływają na leczenie łuszczycy, a także pomagają w walce z bezsennością, stresem i depresją. Dzięki temu, że wzmacniają pamieć i koncentrację, suplementy z pierzgi mogą stosować osoby starsze oraz osoby w trakcie wytężonego wysiłku umysłowego.

Pierzga doskonale wspomaga ochronę immunologiczną organizmu, dzięki którym wzmacnia się dzialanie antywirusowe i antybakteryjne organizmu. Nie zawiera syntetycznych dodatków, jest w zupełności naturalnym suplementem. Badania dowiodły także, że pierzga wykazuje działanie  antynowotworowe. Łagodzi reakcje alergiczne. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, regeneruje komórki organzmu i działa przeciwstarzeniowo.

 

Pierzga w kosmetyce

W kosmetyce, pierzga korzystnie wpływa na regenerację i elastyczność skóry dzięki bogactwu składników aktywnych. Ponadto, eliminuje zmarszczki i rozstępy. W szczególności pozyskiwane i stosowane są ekstrakty w pierzgi pszczelnej, gdzie jako rozpuszczalnik stosuje się etanol, glikol propylenowy, wodę lub mieszaninę wyżej wymienionych rozpuszczalników. Pozyskany ekstrakt stanowi składnik biologicznie aktywny w kremach i balsamach. Preparaty te wygładzają, nawilżają, uelastyczniają skórę. Dostarczają jej wielu cennych składników, przez co odmładzają skórę. Składnik ten stosowany jest jako substancja aktywna szamponów do włosów, które działają przeciwłupieżowo i przeciwświądowo. Ponadto, szampony takie przeciwdziałają wypadaniu włosów, nawilżają je i regenerują ich strukturę.

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2025>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter