Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dodatki spożywcze z substancjami czynnymi z roślin w stanie nienaruszonym
19.06.2007
Francuskie Laboratoria Fenioux oferują szeroką gamę dodatków spożywczych produkowanych przez rozdrabnianie na zimno, tzw. kriomielenie.
Technika ta umożliwia uniknięcie wszelkich wpływów termicznych, które naruszają znaczną część substancji czynnych. Uzyskuje się w ten sposób proszek roślinny – totum – o granulometrii rzędu jednego mikrona, który zapewnia doskonałą biodostępność.


Przedsiębiorstwo dysponuje unikalnymi w Europie urządzeniami : sanitizerem parowym, kriomłynem i trzema kapsułkarkami, które pozwalają na konfekcjonowanie proszku ze średnią wydajnością 70 000 kapsułek na godzinę.

Sanitizer parowy, czyli elektryczny reaktor wibracyjny, umożliwia oczyszczenie – przed zmieleniem – roślin wykazujących obecność bakterii przewyższającą poziom przewidziany normą. Z chwilą gdy roślina jest zdrowa, kierowana jest do kriomielenia. Młyn jest następnie chłodzony przez wtryskiwanie ciekłego azotu, przy czym azot nie wchodzi w kontakt z roślinami, bardzo wrażliwymi na różnice temperatur.

Dzięki tej zaawansowanej technologii, Laboratoria  Fenioux są w stanie zaoferować szeroką gamę (ponad 400 pozycji) dodatków spożywczych wysokiej jakości.

Dla wszystkich tych produktów, Laboratoria Fenioux poszukują dystrybutorów do prowadzenia sprzedaży pod marką przedsiębiorstwa lub pod ich własną marką.
KOMENTARZE
Newsletter