Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Webinar „Trendy w żywności i odżywianiu” w całości dostępny na YouTube
Webinar „Trendy w żywności i odżywianiu” w całości dostępny na YouTube

30 czerwca br. nasz portal we współpracy z firmą Maspex oraz Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zorganizował bezpłatny webinar „Trendy w żywności i odżywianiu”. W spotkaniu uczestniczyło ok. 300 zarejestrowanych osób, jednak chcąc szerzej popularyzować najlepszej jakości sprawdzoną wiedzę, kształtującą prawidłowe postawy żywieniowe, przekazujemy materiał dalej i upubliczniamy całość nagrania dla wszystkich.

 

 

Ta wspólna inicjatywa jest częścią szerszego projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez wspólnotę EIT Food, realizowanego w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W jego ramach już od początku zeszłego roku odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi. Więcej o samym projekcie opowiedziały odpowiedzialne za jego realizację: Agnieszka Czura, Project Manager w Grupie Maspex oraz Iwona Kieda, rzecznik prasowy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

W spotkaniu, które miałem przyjemność poprowadzić, uczestniczyli eksperci, reprezentujący dwie perspektywy – naukowca i dietetyka, jednak jak podkreślałem w swojej zapowiedzi – w tak złożonym i skomplikowanym świecie ta kolaboracja na różnych poziomach jest po prostu kluczowa. Pierwszą uosabiał dr Michał Janiak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie – pracownik naukowy, chemik żywności i popularyzator nauki, specjalizujący się w badaniu szerokiej gamy naturalnych, roślinnych przeciwutleniaczy, zaś w ramach działań EIT Food zajmujący się tematami superfoods i ograniczania mięsa w codziennej diecie. W swojej prezentacji przedstawił kilka trendów w żywności i żywieniu z perspektywy czynników społecznych, środowiskowych i zdrowotnych, m.in. opowiedział o pozyskiwaniu białka z jadalnych owadów, wykorzystywaniu organizmów GMO, innowacjach technologicznych w rolnictwie (żywności drukowanej 3D, projektowanej indywidualnie do specjalnych diet, nowych opakowaniach, dronach skanujących uprawy) czy szerokim rynku akwakultury.

Drugą perspektywę zaś reprezentowała Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i certyfikowany diet coach, właścicielka Instytutu Nutrition Lab, która w swojej błyskotliwej, miejscami zabawnej, a miejscami pouczającej prezentacji przybliżyła, jakie są (niechlubne) trendy w kontekście rozwoju chorób dietozależnych w Polsce, wzięła na tapetę problem nadmiarów i niedoborów żywieniowych w diecie przeciętnego Polaka i odpowiedziała na pytanie, dlaczego deprecjonowane często węglowodany powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie? Pani Agnieszka w ramach swojej codziennej działalności walczy także z powielanymi w mediach mitami, a podczas szkolenia zajęła się tymi dotyczącymi makaronów i soków. Obaliła powszechne twierdzenie, iż makarony są tuczącą, niewskazaną dla diabetyków kategorią produktów, a także uspokoiła, że soki owocowe i owocowo-warzywne są absolutnie potrzebne naszym organizmom – bez względu, czy świeże/wyciskane, czy z soku zagęszczonego. Soki są też bardziej przystępnym i łatwiejszym rozwiązaniem na przyswajanie owoców i warzyw przez cały rok, a przecież tych wciąż spożywamy za mało, pomimo przekonania o ich bezsprzecznych walorach zdrowotnych.

Cieszymy się, że widzowie skorzystali z unikalnej możliwości, jaką przyniósł im udział w szkoleniu na żywo, tzn. zadawania pytań na czacie naszym prelegentom. Wielość bardzo merytorycznych i zasadnych pytań utwierdziła nas w przekonaniu, że jest potrzeba rozmawiania na tematy zdrowego odżywiania, a uczestnicy webinaru okazali się bardzo refleksyjną grupą odbiorców. Trudno się dziwić – wybory konsumenckie, mniejsze lub większe, czekają na nas co krok i troska o nasze zdrowie powinna być wpisana w DNA każdego z nas.

Trendy w żywności i odżywianiu zmieniają się na przestrzeni lat i bardzo buduje fakt, że chcecie sięgać po najbardziej aktualną wiedzę i jesteście otwarci na te zmiany. Teraz pozyskaną wiedzę czas zastosować w naszych domach, kuchniach, podróżach po alejkach sklepowych i szerzyć dalej wśród naszych bliskich, aby wspólnie budować bardziej świadome, zdrowe i racjonalnie gospodarujące żywnością społeczeństwo. Zacznijcie od obejrzenia i pokazania rodzinie i przyjaciołom poniższego filmu:

 

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2023>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter