Warianty genetyczne wpływają na celiakię
Trzynaście nowych wariantów genetycznych związanych ze zwiększonym ryzykiem choroby trzewnej zostało opisanych online w tym tygodniu w Nature Genetics.
Celiakia jest dziedziczną autoimmunologiczną, w której stan błony śluzowej jelita cienkiego jest uszkodzony przez gluten i białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu i życie. Występowania celiakii jest szacowane na około 1% na całym świecie, a jedynym skutecznym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa.
David van Heel i współpracownicy oceniali genomy 9451 pacjentów z chorobą trzewną i donoszą o 13 regionach, które są związane ze zwiększonym ryzykiem choroby. Większość regionów związanych zawiera geny o znanej funkcji układu odpornościowego. Osiemnaście spośród 27 znanych wariantów genetycznych ryzyka choroby trzewnej są związane z innymi chorobami związanymi odpornościowego, w tym cukrzycy typu 1 i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
KOMENTARZE