Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Warianty genetyczne wpływają na celiakię
21.04.2010
Trzynaście nowych wariantów genetycznych związanych ze zwiększonym ryzykiem choroby trzewnej zostało opisanych online w tym tygodniu w Nature Genetics.
Badanie to podwaja liczbę wspólnych warianty genetyczne, które zostały uznane za związane z celiakią.

Celiakia jest dziedziczną autoimmunologiczną, w której stan błony śluzowej jelita cienkiego jest uszkodzony przez gluten i białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu i życie. Występowania celiakii jest szacowane na około 1% na całym świecie, a jedynym skutecznym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa.

David van Heel i współpracownicy oceniali genomy 9451 pacjentów z chorobą trzewną i donoszą o 13 regionach, które są związane ze zwiększonym ryzykiem choroby. Większość regionów związanych zawiera geny o znanej funkcji układu odpornościowego. Osiemnaście spośród 27 znanych wariantów genetycznych ryzyka choroby trzewnej są związane z innymi chorobami związanymi odpornościowego, w tym cukrzycy typu 1 i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter