Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Szczepionka przeciw cholerze w postaci ryżu
21.06.2007
Przyczyną cholery jest Vibrio cholerae. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, przeważnie przez spożycie wody skażonej ludzkimi odchodami lub rzadziej przez żywność. Choroba jest bardzo powszechna w krajach Afryki i Ameryki Łacińskiej, a także w części Azji. Statystyki WHO wskazują także, że liczba przypadków zachorowań wzrosła w ostatnich latach.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio, opracowali szczepionkę przeciw cholerze, której źródłem jest genetycznie zmodyfikowany ryż. Do genomu niedawno zsekwencjonowanego ryżu włączony został gen toksyny produkowanej przez bakterie. Kiedy gen uległ ekspresji w roślinie, podano ją myszom w formie ekstraktu z nasion zawieszonego w wodzie. Po niedługim czasie, u zwierząt wykryto przeciwciała przeciwko Vibrio cholerae.
Pojawienie się szczepionki opartej na roślinie jadalnej, umożliwia bezpieczną i niedrogą produkcję na dużą skalę. „Ryżowa” szczepionka stanowi przewagę nad innymi o pochodzeniu roślinnym, ponieważ może być przechowywana w temperaturze pokojowej przez co najmniej półtora roku, a ponadto nie wymaga oczyszczania antygenu z nasion.
Oprócz powyższych korzyści, naukowcy planują rozpowszechnić ją w postaci tabletek. Umożliwi to jeszcze większą redukcję kosztów, gdyż nie będą potrzebne strzykawki i igły, a zarazem zniesione będzie ryzyko rozprzestrzeniania się przypadkowych infekcji.


www.technologyreview.com
KOMENTARZE
Newsletter