Jedną z głównych cech tej choroby jest produkcja w mózgu toksycznej cząsteczki zwanej beta-amyloidem. Komórki mikrogleju nie są w stanie wyeliminować tej substancji, przez co na poziomie mikroskopowym stwierdza się występowanie w mózgu blaszek amyloidowych (zwanych również blaszkami lub płytkami starczymi), które odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych.
Zespół kierowany przez dr Serge Rivest, profesora na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Lavel, zidentyfikował cząsteczkę, która stymuluje aktywność komórek odpornościowych w mózgu. Cząsteczka znana jako lipid monofosforylowy MPL, jest szeroko stosowana jako składnik szczepionek firmy farmaceutycznej GSK od wielu lat, a jej bezpieczeństwo jest dobrze znane.
U badanych myszy z objawami Alzheimera, cotygodniowe zastrzyki MPL w ponad dwunastotygodniowym okresie leczenia wyeliminowały do 80% płytek starczych. Ponadto, badania pomiarowe zdolności myszy do nauki nowych zadań wykazały znaczną poprawę funkcji poznawczych w tym samym okresie.
Naukowcy widzą dwie potencjalne możliwości zastosowania tego typu szczepionek z MPL. Uważa się, że środek ten może być podawany domięśniowo osobom z zaawansowaną chorobą Alzheimera, aby spowolnić jej rozwój. Substancja ta może również posłużyć do konstrukcji odpowiedniej szczepionki w celu pobudzenia systemu immunologicznego do wytwarzania przeciwciał beta amyloidu. Szczepionkę można podawać pacjentom, którzy mają już tę chorobę w celu stymulowania ich naturalnej odporności. Może również zastosować iniekcję jako środek zapobiegawczy dla osób będących w grupie wysokiego ryzyka (do których zalicza się genotyp ApoEε4 lub genotyp reeliny). Istnieje postać rodzinna choroby Alzheimera (FAD - ang. Familial Alzheimer's Disease), która obejmuje do 15% przypadków. Do głównych czynników ryzyka zalicza się również wiek oraz interakcje społeczne i rodzinne. Przypuszcza się, że na rozwój choroby może mieć także wpływ zbyt intensywna praca komórek nerwowych.
Przeczytaj również:
Przełom w badaniach nad patogenezą Alzheimera!
Lekiem dla cukrzyków w Alzheimera?
Monika Marek-Swędzioł
portal Biotechnologia.pl
Źródło: www.sciencedaily.com
KOMENTARZE