Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Stworzone by oszukiwać- rośliny wytwarzają "przebrane" białka
28.01.2008
Gdy roślinne receptory kinazy proteinowej wykrywają obecność patogennej bakterii, zostaje uruchomiony ich system immunologiczny. Jednakże mechanizmy obronne mogą zawieść w momencie, gdy bakterie wykorzystują białkowy czynnik AvrPto, blokujący kinazę proteinową. Jianmin Zhou wraz z współpracownikami, z Narodowego Instytutu Nauk Biologicznych w Beijing, okryli, że niektóre rośliny posiadają geny, które umożliwiają wykrycie białek blokujących i przywrócenie roślinom odporności. Naukowcy wykazali in vivo, że czynnik AvrPto wiąże się z kinazą proteinową FLS2 i EFR u Arabidopsis i kinazą LeFLS2 u pomidorów- blokując tym samym reakcje obronne nieodpornych roślin. Jednakże osobniki zdolne do wytwarzania białka Pto są odporne na ten czynnik, a to dlatego, że Pto przypomina FLS2 poprzez podobną sekwencję wiążącą bakteryjne białko - stąd wynika pewne zjawisko konkurencji pomiędzy tymi dwoma roślinnymi czynnikami. Receptory kinazy to część mechanizmu obrony roślin uzyskanego na drodze ewolucji. Ponieważ białko Pto zostało wykryte tylko u dzikich odmian pomidorów, naukowcy twierdzą, że musi to być cecha stosunkowo niedawno rozwinięta, obrazująca przebiegłość roślin w walce z patogenami.


"Plant immunity: Born to cheat " Wei Zeng; Nature China 23 January 2008
KOMENTARZE
Newsletter