Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Środek wiążący tłuszcz i cholesterol opracowany przez łódzkich naukowców
22.11.2006
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowują produkt wspomagający odchudzanie, który może stać się cennym suplementem diety lub składową preparatu leczniczego, mających zastosowanie w profilaktyce i leczeniu nadwagi i otyłości.


Preparat składa się z dwóch aktywnych składników. Jednym z nich są pozbawione wody mikrożele z biozgodnego polimeru syntetycznego, drugim kationowy środek wiążący tłuszcz – zmodyfikowany chitozan.

Mechanizm działania preparatu polega na pęcznieniu w żołądku mikrożeli a przez to zahamowanie uczucia głodu oraz wiązaniu kwasów tłuszczowych przez cząsteczki chitozanu, dzięki czemu ograniczane jest ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Zdaniem dr inż. Małgorzaty Jaworskiej z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej, chitozan jest związkiem o  doskonałych właściwościach sorpcyjnych, przy tym całkowicie bezpieczny i nietoksyczny.

Jak mówi kierownik projektu dr Piotr Ułański wstępne badania na zwierzętach przeprowadzone w Warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia potwierdziły bezpieczeństwo i skuteczność działania preparatu. Według dr Jaworskiej osiągnięcia zespołu dr Ułańskiego są bardzo wysoko oceniane. Naukowcy uzyskali już jeden patent na swój produkt, drugi jest na etapie zgłoszenia. Następnym etapem projektu  będą badania z udziałem ochotników.

"Obecnie na rynku dostępnych jest kilka suplementów diety zawierających chitozan, jako substancję aktywną, w przeważającej części są to produkty importowane z Chin i Indii. Przewaga naszego preparatu nad produktami zawierającymi chitozan, dostępnymi na rynku wynika ze specjalnej obróbce chitozanu poprzez którą istotnie zwiększona została jego zdolność do wiązania tłuszczu w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu dla uzyskania efektu terapeutycznego potrzebnych będzie znacznie mniejszych ilości preparatu w porównaniu z obecnymi preparatami opartymi na niezmodyfikowanym chitozanie. Ponadto połączenie właściwości chitozanu z działaniem pęczniejących cząsteczek mikrożelu daje uczucie sytości a dodatkowym efektem działania preparatu jest zapobieganie otłuszczeniu wątroby i redukcja poziomu cholesterolu – wyjaśnia dr Ułański.

Naukowcy poszukują partnerów z branży farmaceutycznej zainteresowanych komercjalizacją ich badań, obecnie prowadzą rozmowy z dwiema firmami jedną krajową i jedną zagraniczną.

Niestety, pomimo kontaktu z czołowymi polskimi producentami suplementów dietetycznych nie udało nam się uzyskać opinii nt. preparatu łódzkich naukowców

Oprac. J.G.
KOMENTARZE
Newsletter