Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rynki zbytu dla kwasu linolowego
22.08.2008
Preparaty przeciwstarzeniowe i odchudzające oraz przeciwdziałające sarkopenii są niszami rynkowymi dla sprzężonego kwasu linolowego (CLA) - twierdzą eksperci.


Dr Elizabeth Sloan w czasie prezentacji zorganizowanej przez producenta CLA, firmę Cognis, stwierdziła, że rynek intensywnie poszukuje nowych zastosowań dla CLA, szczególnie w sytuacji, gdy substancja ta uzyskała w USA dopuszczenie do stosowania w produktach spożywczych oraz napojach.




Cząsteczka CLA


CLA (sprzężony kwas linolowy) jest kwasem tłuszczowym, występującym przede wszystkim w mleku, wołowinie oraz nabiale. W związku ze zmianami w sposobie żywienia w krajach zachodnich, średnie spożycie CLA spadło - substancja ta jest usuwana z nabiału między innymi w procesie produkcji artykułów nisko tłuszczowych. Jako funkcjonalny dodatek do żywności, CLA jest najbardziej znany z dobroczynnego wpływu na budowę ciała, szczególnie redukcję tkanki tłuszczowej i stymulację przyrostu tkanki mięśniowej.

Utrata tkanki tłuszczowej

Według Dr Sloan, rynek produktów odchudzających zawsze odnotowuje wysoką sprzedaż, jednak obecnie i tak dobre wyniki wielu firm ulegają dalszej poprawie. Sloan twierdzi, że obecnie konsumenci preparatów odchudzających nie chcą jedynie zmniejszyć wagę ciała, ale przede wszystkim pragną pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Rynek preparatów odchudzających w USA jest obecnie wyceniany na 59 miliardów USD, a według prognoz jego wartość ma osiągnąć 69 miliardów USD do roku 2010. Wzrost ten jest spowodowany rosnącą liczbą Amerykanów, którzy są zaniepokojeni masą swojego ciała i pragną ważyć mniej.

Sloan twierdzi, że rynek właśnie teraz jest gotowy na wprowadzenie nowoczesnych produktów odchudzających, opartych również na CLA.

Preparaty przeciwstarzeniowe

Drugim największym rynkiem zbytu dla CLA jest rynek preparatów przeciwstarzeniowych, który jest względnie nowy.

Zmiany w organizmie związane ze starzeniem się występują od 50 roku życia. Przejawiają się one między innymi utratą masy mięśniowej w tempie około 225 gramów rocznie i przyrostem tkanki tłuszczowej w tempie około 450 gramów rocznie. Wiele osób po pięćdziesiątce przywiązuje wielką wagę do swojego wyglądu. Podejmują oni wiele działań prowadzących do ograniczenia postępujących procesów starzenia się, w tym również do ustabilizowania tkanki mięśniowej.

Rynek preparatów przeciwstarzeniowych ma również bardzo duży potencjał. Osoby po 55 roku życia stanowią jedną trzecią populacji Stanów Zjednoczonych. W ciągu nadchodzących siedmiu lat grupa wiekowa 55-64 powiększy się o 35%, a grupa >65 - o 26%.

Sarkopenia

Sarkopenia jest schorzeniem dotykającym starsze pokolenia oraz osoby obłożnie chore. Polega ona na utracie masy mięśniowej, osłabieniu organizmu oraz ograniczeniu jego funkcjonalności.

W Stanach Zjednoczonych około 45% osób powyżej 65 roku życia jest najprawdopodobniej dotkniętych tą dolegliwością. Masa mięśniowa dwudziestolatka stanowi około 60% jego masy (nie licząc masy tkanki tłuszczowej). Wartość ta spada do 40% w przypadku 70-latka.

Jest to obszar, w którym CLA może odegrać kluczową rolę - twierdzi Sloan.

Materiały z prezentacji dr Sloan można uzyskać tutaj


Marcin Kubiak
źródło: www.nutraingredients-usa.com
KOMENTARZE
Newsletter