Kalorymetr Flash DSC 1 METTLER TOLEDO zapewnia szybkość grzania na poziomie 2400000 K/min i szybkość chłodzenia 240000 K/min. Tradycyjne różnicowe kalorymetry skaningowe (DSC) mierzą szybkości grzania do 500 K/min i szybkości chłodzenia do 200 K/min. Tak duża szybkość grzania i chłodzenia stanowi poważny postęp technologiczny, stwarzając nowe możliwości wykorzystania w badaniach. Jego stała czasowa sygnału jest 1000 razy krótsza od stałej czasowej tradycyjnego instrumentu DSC. Istnieje możliwość badania procesów zachodzących w ciągu zaledwie kilku milisekund, takich jak reakcje lub krystalizacja pewnych materiałów.
W instrumencie zastosowano technologię kalorymetrii mikroprocesorowej: próbka o masie poniżej 1 mikrograma jest umieszczana bezpośrednio na czujniku mikroprocesorowym. Czujnik po każdej ze stron- po stronie próbki i po stronie referencyjnej – posiada grzałkę oporową. Obie te grzałki razem zapewniają wymagany program temperaturowy. Pomiar przepływu ciepła odbywa się przy pomocy dwóch zestawów termopar, z który każdy zawiera po osiem termopar, rozmieszczonych symetrycznie wokół strefy pomiaru po stronie próbki i po stronie referencyjnej czujnika.
Więcej informacji www.mt.com/ta
Więcej informacji o nagrodzie R&D 100 http://en.wikipedia.org/wiki/R%26D_100_Awards
Zamieściła: Marta Cipińska
KOMENTARZE