Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polskie licealistki jako pierwsze na świecie badają wpływ miRNA obecnych w czerwonym winie na choroby układu krążenia
Polskie licealistki jako pierwsze na świecie badają wpływ miRNA obecnych w czerwonym winie

Julia Świerczyńska i Agata Kozajda – dwie 17-latki z Łodzi – dostały się do finału konkursu E(x)plory, który daje szansę młodym talentom na przedstawienie swoich pomysłów przedstawicielom świata nauki oraz zdobycie doświadczenia w prezentowaniu autorskich projektów badawczych.

Fot. E(x)plory

 

 

Dziewczyny jako pierwsze na świecie badają wpływ niekodujących odcinków mikroRNA obecnych w czerwonym winie na regulację ludzkich genów. miRNA to krótkie, niekodujące, jednoniciowe cząsteczki biorące udział w regulacji ekspresji genów. Tworzone są z dwuniciowych prekursorów powstałych przy udziale polimerazy RNA II.

Molekularny mechanizm działania czerwonego wina na układ krążenia pozostaje nieuchwytny. Główne komponenty czerwonego wina (polifenole oraz antocyjany) wykazują efekty korzystne, jednak nieistotne in vivo. Projekt uczennic uczęszczających do XII Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego w Łodzi opiera się na hipotezie regulacji ludzkich genów przez krótkie niekodujące miRNA obecne w czerwonym winie. Dotychczas nie przeprowadzono badań w tym kierunku. W ramach projektu określono miRNA homologiczne w sekwencji mającej zdolność wiązania z mRNA – między Homo sapiens i winoroślą właściwą (Vitis vinifera). Ludzkie geny zawierające sekwencje rozpoznawane przez te miRNA są związane z procesami istotnymi dla chorób układu krążenia. Wyniki pozwolą na produkcję nowych preparatów działających ochronnie w chorobach układu krążenia. Trzymamy kciuki!

Więcej informacji o projekcie znajdziecie w poniższym filmie: 

 

Źródła

E(x)plory

KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
31
1
2
3
Newsletter