Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czerwone wino na miażdżycę
Czerwone wino na miażdżycę
Dłuższy okres życia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego nie jest przypadkowy. Ich dieta bogata w antyutleniacze powoduje, że naturalny, fizjologiczny poziom antyoksydantów wzrasta. Efektem jest lepsza ochrona ustroju przed destruktywnym działaniem reaktywnych form tlenu i azotu. Francuzi, Włosi, Portugalczycy, czy Hiszpanie stałą dawkę antyutleniaczy przyjmują w postaci codziennej lampki czerwonego wina. Zawarty w nim resveratrol nie tylko zmniejsza napięcie mięśni gładkich, ale także posiada właściwości ochronne w stosunku do śródbłonka naczyniowego, hamuje utleniane LDLu (złego cholesterolu), ale także działa przeciwmiażdżycowo.

Zły cholesterol, a uszkodzenia śródbłonka naczyń

Jednym z głównych czynników wielu chorób układu krążenia jest uszkodzenie śródbłonka wyścielającego od wewnątrz tętnice a także krążące we krwi cząsteczki cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Uszkodzenie śródbłonka powoduje zaburzenie jego funkcji oraz sprzyja powstawaniu procesów zapalnych i inicjuje agregację płytek krwi. Odkładające się w tych miejscach utlenione lipidy LDL stanowią pierwszy etap tworzenia się blaszki miażdżycowej, w następstwie czego dochodzi do zmniejszenia elastyczności i zwężenia światłą naczynia krwionośnego. Rozwój  reakcji zapalnej jest uzależniony od obecności cholesterolu w ścianie naczyń, dostarczanego tam przez cząsteczki LDL. Reakcja zapalna w obrębie naczyń usposabia z kolei do rozwoju skrzepów, które jeśli powstaną w nieodpowiednim miejscu, mogą prowadzić do szeregu niebezpiecznych powikłań: powstanie zakrzepów w tętnicach wieńcowych, odżywiających nasze serce, może wywołać zawał serca, a w obrębie naczyń mózgowych udar niedokrwienny mózgu.


 

Agregacja płytek krwi jako proces fizjologiczny

Agregacja płytek krwi, która potocznie nazywana jest ich zlepianiem to element hemostazy . W zjawisku tym dochodzi do powstania czopu zamykającego uszkodzone naczynie krwionośne. Agregacja płytek krwi jest jednym z procesów warunkujących krzepnięcie krwi, w którym uczestniczy także wiele innych czynników. Ale agregacja może być również zjawiskiem patologicznym. Jeżeli dochodzi do swoistej dysfunkcji układu antykoagulacyjnego, czyli do osadzania się płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych powodujące zatory w układzie krążenia.

 

 

Resveratrol działa przeciwmiażdżycowo
O tym, że resveratrol może działać kardioprotekcyjne właściwości wiadomo nie od dziś. Jego działanie ochronne w stosunku do układu krwionośnego skupia się na działaniu antyarytmicznym, hamowaniu utlenienia LDL oraz chroni śródbłonek naczyń krwionośnych.
Kardioprotekcyjne działanie resveratrolu jest wynikiem m.in. hamowania aktywności reduktazy QR-2 co wpływa na zwiększenie aktywności komórkowych enzymów antyoksydacyjnych i zwiększenie odporności komórek na stres oksydacyjny.  Poddanie kardiomiocytów  działaniu resveratrolu, poprzedzające narażenie na stres oksydacyjny, powoduje wzrost aktywności enzymów hamujących powstawanie wolnych rodników oraz nasilenie syntezy tlenku azotu. Przeciwmiażdżycowe działanie resveratrolu potwierdzają badania wielu ośrodków naukowych Dużym zainteresowanie cieszy się ostatnio także antyagregacyjne działanie rosveratrolu. Jego wpływ na zahamowanie różnych funkcji biologicznych płytek krwi prowadzi do obniżenia poziomu aktywności pewnych enzymów np. cyklooksygenazy. 

 

Materiał opracowała: dr Marzena Szwed, redaktor naukowy portalu biotechnologia.pl

 

Źródła

Artykuł powstał na podstawie informacji przedstawionych na gościnnym wykładzie Profesor Beate E. Kehrel Department of Anesthesiology, Intensive Care and Pain Therapy, Experimental and Clinical Hemostasis University of Münster 48149 Münster, Germany

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
23
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter