Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polska firma NapiFeryn BioTech wśród 13 europejskich innowatorów z dotacją z EIT Food COVID-19 Bridge Fund
Polska firma NapiFeryn BioTech wśród 13 europejskich innowatorów z dotacją z EIT Food COVID

Na początku sierpnia Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) uruchomił specjalny fundusz w wysokości 5,4 mln euro, który ma na celu wesprzeć 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych, dotyczących kluczowych obszarów zgodnie ze strategią EIT Food. Wśród wybrańców znalazła się również polska firma NapiFeryn BioTech. Fundusz ma wesprzeć działalność firm dotkniętych kryzysem COVID-19. Łączna kwota w wysokości 4,088 mln euro pochodzi z Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, z kolei EIT Food przeznaczyło kolejne 1,3 mln euro. 

 

Głównym założeniem inwestycji jest wsparcie przedsiębiorstw w dostosowaniu się do nowych realiów spowodowanych wybuchem pandemii, aby te nadal mogły kontynuować swoją pracę na rzecz transformacji systemu żywności. Wybrane inicjatywy dążą do innowacyjnych rozwiązań w sektorze rolno-spożywczym, w tym rozwoju alternatywnych źródeł białka, zrównoważonego rolnictwa i gospodarki o obiegu zamkniętym. Ogółem 74 start-upy z 19 krajów Europy ubiegały się o dofinansowanie, aczkolwiek po dokładnej analizie, 13 zostało wybranych. Na liście znalazły się firmy z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii oraz firma z Polski – NapiFeryn BioTech.

NapiFeryn to spółka biotechnologiczna, która opatentowała nowatorską technologię pozyskiwania białek roślinnych z rzepaku, które mogą być wykorzystane jako alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych. Pełnowartościowe białka z rzepaku cechują się własnościami zdrowotnymi, są przystępne cenowo oraz produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska. Uzyskane dofinansowanie pomoże w prowadzeniu bieżącej działalności badawczo-rozwojowej, która ułatwi i przyspieszy komercjalizację naturalnych i funkcjonalnych białek roślinnych z rzepaku. – Technologia produkcji białka z rzepaku ma na celu zainicjowanie pozytywnych zmian w naszym życiu – wyżywienie większej liczby ludności bez nasilania procesów niekorzystnych dla środowiska oraz uczynienie diety roślinnej bardziej przystępnej dla szerszego grona konsumentów. Pozyskane fundusze są dla nas bardzo istotne, gdyż pozwolą kontynuować nasze badania i przyspieszą proces komercjalizacji białka rzepakowego na skalę światową – skomentowała dr Magdalena Kozłowska, założycielka NapiFeryn BioTech.

Fundusz pozwoli zminimalizować negatywne skutki spowodowane kryzysem COVID-19, które dotknęły przedsiębiorstwa. W szczególności ma wpłynąć na kontynuację kluczowych działań badawczo-rozwojowych, dalszą współpracę z potencjalnymi partnerami i klientami oraz przygotować do kolejnych projektów. Więcej informacji na temat funduszu COVID-19 Bridge Fund oraz szczegółowy przegląd 13 wybranych start-upów można znaleźć na stronie internetowej Programu. Jeśli chcesz dołączyć do tej społeczności i przyczynić się do pozytywnych zmian w systemie żywnościowym, aby był bardziej zrównoważony i godny zaufania konsumenta, odwiedź stronę internetową EIT Food. 

KOMENTARZE
Newsletter