Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nanobiotechnologia w walce z bakteriami przenoszonymi przez żywność
06.04.2013

Naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute stworzyli nową metodę walki z bakteriami będącymi wielkim problemem w przemyśle spożywczym. Innowacja ta jest alternatywą dla antybiotyków i chemicznej dekontaminacji systemów zaopatrywania w żywność.

Naukowcy zainspirowani naturą wykorzystali naturalne enzymy lityczne, przyłączyli je do bezpiecznych dla żywności nanocząsteczek krzemionki i stworzyli spray do pokrywania powierzchni mających kontakt z jedzeniem. Nowy produkt selektywnie zabija bakterie lisnerii w ciągu zaledwie kilku minut, nawet jeśli te występują w wysokim stężeniu.

W swoich badaniach naukowcy wykorzystali nową strategię zabijania specyficznych typów bakterii. Stabilny enzym - podstawowy składnik sprayu będzie mógł być stosowany w przemyśle spożywczym – począwszy od dostaw sprzętu, przez pakowanie i przygotowywanie jedzenia.

Co jest najbardziej obiecujące naukowcy mogą zaadaptować nowa metodę i wykorzystywać ją do selektywnego zabijania innych niebezpiecznych bakterii, chociażby takich jak wąglik.

Te nowe podejście oparte jest na badaniach z 2010 roku, w których naukowcy wykorzystali specjalną powłokę do pokrywania sprzętów chirurgicznych i ścian szpitalnych w celu zabijania metycyklino-opornych szczepów gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) (MRSA) będących główną przyczyną wielu zakażeń szpitalnych.

Naukowcy odnaleźli sposób. Zastosowali enzymy lityczne wykorzystywane przez wirusy, które atakują bakterię (bakteriofagi). Bakteriofag wprowadza materiał genetyczny do zdrowych komórek. Następnie przejmuje komórkę i przekształca ją w „małą fabrykę” produkującą więcej bakteriofagów. Pod koniec cyklu życiowego macierzysty bakteriofag tworzy i uwalnia enzymy lityczne, trawiące ścianę komórkową bakterii tworząc tym samym dziury przez, które namnożone bakteriofagi opuszczają komórkę i infekują inne komórki.

Tak jak natura wykorzystuje enzymy litycznych do niszczenia bakterii tak naukowcy zastosowali te samych lityczne enzymy do walki z zakażeniami powodowanymi przez MRSA i listerię,

Naukowcy ustabilizowali enzym lityczny działający na listerię nazwany Ply500, zgłosili go do U.S. Food and Drug Administration. Produkt został zatwierdzony do stosowania i będzie wykorzystywany do tworzenia ultra-cienkich filmów do pokrywania elementów mających kontakt z jedzeniem. Naukowcy użyli również białek zdolnych do łączenia się  maltozą, w celu związania Ply500 z skrobią, niedrogim, jadalnym materiałem powszechnie używanym podczas pakowania żywności. Obydwa konstrukty są efektywne w walce z listerią nawet przy stężeniu 100 000 bakterii na milimetr – jest to znacznie wyższe stężenie niż typowe uznawane za skażające żywność.

Zespół naukowców planuje kontynuować badania nad wykorzystaniem potencjału enzymów litycznych, w celu selektywnego zabijania innych szkodliwych bakterii.

 

Anita Kunikowska

Źródło:

http://www.rpi.edu/                             

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130402124326.htm

KOMENTARZE
Newsletter