Nasza zdolność wyczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W naszym codziennym życiu przyjmujemy te odczucia za pewnik, ale w jaki sposób inicjowane są impulsy nerwowe, aby można było dostrzec temperaturę i ciśnienie? To pytanie rozwiązali tegoroczni laureaci Nagrody Nobla.
David Julius wykorzystał kapsaicynę, ostry związek z papryczek chili, który wywołuje uczucie pieczenia, aby zidentyfikować czujnik reagujący na ciepło w zakończeniach nerwowych skóry. Ardem Patapoutian wykorzystał komórki wrażliwe na nacisk, aby odkryć nową klasę czujników, które reagują na bodźce mechaniczne w skórze i narządach wewnętrznych.
Te przełomowe odkrycia zapoczątkowały intensywne działania badawcze, które doprowadziły do szybkiego wzrostu naszej wiedzy na temat tego, jak nasz układ nerwowy wyczuwa ciepło, zimno i bodźce mechaniczne. Tegoroczni laureaci zidentyfikowali krytyczne brakujące ogniwa w naszym zrozumieniu złożonej zależności między naszymi zmysłami a środowiskiem.
KOMENTARZE