Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Modyfikowane genetycznie pomidory zmniejszają ryzyko miażdżycy
14.11.2012
Modyfikowane genetycznie pomidory zmniejszają ryzyko miażdżycy

Niewłaściwa dieta, brak ruchu, predyspozycje genetyczne są czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Odkładający się w naczyniach krwionośnych cholesterol wywołuje lokalne zmiany zapalne, prowadzące często do wapnienia i ubytków śródbłonka. W efekcie dochodzi do zmniejszenia światła naczyń, a także utraty ich elastyczności, co może prowadzić do chorób niedokrwiennych, powstawania tętniaków i innych patologicznych zmian w układzie krążenia.


Przeczytaj również:

Alternatywna dla GMO?

Badania nad GMO uznane za nierzetelne


Dla właściwej gospodarki lipidowej istotny jest stosunek lipoprotein odpowiedzialnych za transport lipidów w organizmie. LDL, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, dostarcza cholesterol z wątroby do innych organów. Nazywana „złym cholesterolem” zawiera większość cholesterolu obecnego w osoczu, powoduje odkładanie się go w naczyniach. „Dobry cholesterol” - lipoproteina i dużej gęstości (HDL) wiąże nadmiar lipidów i przenosi je do wątroby, gdzie mogą ulec zmetabolizowaniu. Istotną cechą HDL jest jego zdolność do zmniejszania złogów cholesterolowych w naczyniach, a tym samym do zapobiegania miażdżycy. Największą rolę w tym procesie odgrywa frakcja ApoA-1, peptyd stanowiący białkowa część lipoprotein.

Działanie in vivo podobne do ApoA-1 wykazuje mała białkowa cząsteczka 6F. Jej zdolności wykorzystali naukowcy z UCLA (Los Angeles), projektując modyfikowane genetycznie pomidory, mające obniżać poziom cholesterolu we krwi. Po wyhodowaniu owoców zawierających peptyd 6F, przeprowadzono badania na myszach – wybrano szczep, u którego poziom LDL we krwi jest wysoki, co powoduje dużą wrażliwość na zmiany miażdżycowe. Zwierzętom podawano wysokotłuszczową, wysokokaloryczną dietę, z 2,2% dodatkiem liofilizowanych pomidorów GM.

Wyniki okazały się bardzo obiecujące – myszy suplementowane 6F wykazywały wyższy poziom HDL we krwi, wyższą aktywność paraoksonazy (enzymu wiązanego z obniżaniem ryzyka zawały serca), obniżony poziom stanów zapalnych, niższe stężenie kwasu lizofosfatydowego (przyspieszającego tworzenie blaszek miażdżycowych) i mniej złogów w naczyniach.

Autorzy badań podkreślają, że opracowana przez nich metoda zapobiegania miażdżycy nie wymaga izolacji ani obróbki substancji leczniczej.

 

Zuzanna Sobańska

 

Źródło: http://newsroom.heart.org

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2022>

pnwtśrczptsbnd
30
31
Packaging [R]evolution
2022-05-31 do 2022-05-31
Packaging Innovations
2022-05-31 do 2022-06-01
1
2
3
4
5
6
8
Beauty Innovations 2022
2022-06-08 do 2022-06-09
10
11
12
14
16
17
18
19
24
25
26
27
28
2
3
Newsletter