Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Mleko zastępcze powiązane z groźnymi powikłaniami u noworodków
Od wielu lat trwa debata nad tym, czy dzieci, które bardzo wcześnie odstawiane są od naturalnego pokarmu, rozwijają się równie prawidłowo co ich rówieśnicy karmieni mlekiem matki. Wyniki wielu badań naukowców są zgodne co do tego, że naturalny pokarm niesie dla dziecka same korzyści – zapobiega otyłości, może chronić przed cukrzycą oraz wieloma infekcjami. Niestety, w przypadku wcześniaków, karmienie pokarmem naturalnym nie zawsze jest możliwe.

 

 

Choroba przewodu pokarmowego

Naukowcy od dawna wiedzą, że przedwcześnie urodzone niemowlęta karmione mlekiem zastępczym są bardziej narażone na martwicze zapalenie jelit niż te karmione mlekiem matki. Choroba ta jest najczęstszą chorobą przewodu pokarmowego u wcześniaków. Bardzo często wymaga interwencji chirurgicznej, a mechanizm leżący u jej podstaw nie został jeszcze dokładnie zrozumiany.

Z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynika, że wolne kwasy tłuszczowe powstałe w trakcie trawienia preparatów modyfikowanych dla niemowląt mogą powodować śmierć komórkową, która z kolei może przyczyniać się do martwiczego zapalenia jelit. Raport z ich badań porównujący trawienie świeżego mleka ludzkiego i dziewięciu różnych preparatów dla niemowląt opublikowano w Internecie, w czasopiśmie "Pediatric Research".

 

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe w mleku kobiecym, takie jak kwas dokozaheksaenowy i kwas arachidonowy, powszechnie znane jako DHA i ARA, przyczyniają się do zdrowego rozwoju dzieci na różne sposoby. Jednak wyprodukowane, syntetyczne wersje dodawane do preparatów dla niemowląt mogą nie przynosić takich samych korzyści zdrowotnych jak mleko kobiece. Istnieją dowody na to, że wytwarzane dodatki mogą wyrządzać szkodę zdrowiu niemowląt i mogą prowadzić do nieuzasadnionego wzrostu kosztów mieszanek dla niemowląt.

Naukowcy chcieli wiedzieć, co dzieje się z mlekiem matki w porównaniu z mlekiem modyfikowanym dla niemowląt, gdy są one wystawione na działanie enzymów trawiennych. Oba preparaty, zarówno modyfikowane mieszanki dla niemowląt, jak i świeże mleko ludzkie, zostały "strawione" in vitro z użyciem enzymów trzustkowych lub płynu z jelita.

Następnie sprawdzili poziom kwasów tłuszczowych w obu próbkach. Przebadali również wpływ obecnych kwasów tłuszczowych na trzy typy komórek zaangażowanych w martwicze zapalenie jelita grubego: komórki nabłonkowe wyściełające jelito, komórki śródbłonka wyściełające naczynia krwionośne oraz neutrofile jako komórki „pierwszej odpowiedzi” na stan zapalny.

 

Wyniki

W większości przypadków produkty trawienia mleka zastępczego doprowadziły do cytotoksyczności naturalnej, m.in. do apoptozy 47-99% neutrofili, podczas gdy tylko 6% z nich uległo uszkodzeniu w wyniku trawienia mleka ludzkiego. Zespół badawczy uważa, że naturalny pokarm jest trawiony w wolniejszym, bardziej kontrolowanym procesie, a dodatkowo ma wbudowany mechanizm zapobiegający cytotoksyczności.

Naukowcy uspokajają, że wyniki te muszą być jeszcze wielokrotnie potwierdzone, lecz na ten moment są one niepokojące. Należy pamiętać, że mleko matki jest najlepszym źródłem pożywienia dla niemowląt. Poza pobudzaniem wzrostu somatycznego ma wiele innych zalet, np. moduluje funkcje jelit po porodzie, a także pobudza rozwój układu immunologicznego oraz mózgu.

Źródła
  1. Alexander H. Penn, Angelina E. Altshuler, James W. Small, Sharon F. Taylor, Karen R. Dobkins, Geert W. Schmid-Schönbein. Digested formula but not digested fresh human milk causes death of intestinal cells in vitro: implications for necrotizing enterocolitis. Pediatric Research, 2012.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922793/.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882692/.
  4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Martwicze_zapalenie_jelit.
KOMENTARZE
Newsletter