Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwasy Omega-3 hamują rozwój guza raka piersi
03.03.2013

Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph dowiedli, że dieta bogata w kwasy omega-3 ma wpływ na spowolnienie wzrostu guza piersi.  To kolejny istotny dowód na wpływ diety na choroby nowowtworowe.

Badania zostały przeprowadzone na nowym transgenicznym gatunku myszy, który potrafi produkować kwasy omega-3 i jednocześnie rozwija guza sutka. Jako kontrole wykorzystano myszy produkujące tylko agresywne postacie guza. Uzyskano dzięki temu czysto genetyczne podejście do wpływu omega-3 na nowotworzenie.

Wyniki badań wskazują, że długotrwale stosowana dieta bogata w  kwasy tłuszczowe omega-3 spowalnia proces powstawania guza piersi o 30%. To ważne, ponieważ rak piersi jest nadal najczęstszą formą nowotworu wśród kobiet i jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów kobiet spowodowaną nowotworami. To potwierdza, jak ważna jest prawidłowa dieta w profilaktyce nowotworów.

 

Krzysztof Bulenger

KOMENTARZE
Newsletter