Sacharoza może również powodować rozrost grzyba Candida albicans, który naturalnie zamieszkuje układ pokarmowy człowieka. Pomaga on trawić sacharozę, ale tylko w małych ilościach. Gdy spożywamy cukier w nadmiernych ilościach grzyb zaczyna się rozrastać, wytwarzając alkohol i gazy. Może doprowadzić do perforacji ścian jelit i tym samym przedostawanie się do krwioobiegu cząstek niestrawionego pokarmu.
Zatem czym słodzić herbatę?
Jednym z rozwiązań jest słodzenie cukrem trzcinowym. Jest to cukier nierafinowany, dlatego też zawiera pierwiastki takie jak: potas, żelazo, fosfor czy wapń. Jest nieznacznie zdrowszy od sacharozy, jednakże równie ciężko przyswajalny.
Alternatywą dla cukru białego może być lukrecja. Jest to słodka roślina o działaniu antyalergicznym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Ponadto zawiera glicyryzynę, która posiada właściwość wiązania wody w skórze.
Do słodzenia można wykorzystać również miód. Zawiera cukry proste, zatem łatwo przyswajalne takie jak fruktoza, maltoza, glukoza oraz potas, chlor, wapń, żelazo i inne mikroelementy. Zawiera także wiele cennych witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Niestety traci swoje właściwości przy słodzeniu gorących napojów. Co więcej jest też wysokokaloryczny - 304 kcal/100 g. Zawiera izomaltulozę - izomer sacharozy (alfa-D-glukopiranozylo-1,6-D-fruktofuranoza). Cukier ten jest pozyskiwany z miodu na skalę przemysłową przy użyciu hydroksylazy i izomerazy oraz bakterii Pseudomonas mesoacidophila, Klebsiella singaporensis.Jest trawiony znacznie wolniej od sacharozy, więc po jego spożyciu, poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Nie jest to cukier mutagenny, ani toksyczny.
Popularne środki słodzące - słodziki
Naturalne słodziki takie jak: isomalt (E 953), mannitol (E 421), sorbit (E 420) pochodzą z roślin. Są o połowę mniej klaoryczne niż cukier biały. Nie są szkodliwe w małych dawkach, jednakże często są dodawane do produktów w nadmiernych ilościach. Do sztucznych słodzików należą m.in. acesulfam K (E 950), aspartam (E 951) i cyklamat(E 952). Są niskokaloryczne, tańsze i wydajniejsze od zwykłego cukru. Nie powodują próchnicy, ale są szkodliwe dla zdrowia. Badania prowadzone przezH.J. Roberts’a z Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego wykazały, że spożywanie aspartamu prowadzi do wywołania cukrzycy klinicznej, napadów epilepsji, depresji czy bezsenności. Według Roberts’a „U wielu pacjentów w mojej praktyce i innych, których widziałem podczas konsultacji, rozwinęły się poważne metaboliczne, neurologiczne i inne komplikacje, które mogły być przypisane specyficznie produktom zawierającym aspartam”.
Ciekawym rozwiązaniem jest stosowanie ksylitolu (E 967), potocznie nazywanego cukrem brzozowym. Jest to naturalny cukier występujący w owocach i warzywach, najczęściej produkowany z brzozy. Posiada on wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm. Mimo że jest o wiele bardziej słodszy od sacharozy, zawiera o 40% mniej kalorii - 240 kcal/100g i o 75% mniej węglowodanów. Nie jest fermentowany w organizmie, więc go nie zatruwa. Nie stanowi także pożywki dla drobnoustrojów oraz nie jest próchnicotwórczy. Nie traci swoich właściwości w wysokich temperaturach.
Konkludując, spośród wszystkich substancji słodzących żaden nie jest w 100% dobry i zdrowy dla organizmu. Wszystkie w jakimś stopniu oddziałują niekorzystnie na organizm. Dlatego też, aby zachować zdrowie warto rozważyć ograniczenie albo wyeliminować cukier z diety całkowicie.
Małgorzata Wasilewska
Źródła:
KOMENTARZE