Naukowcy z Yale wskazują, że sól może być jedną w głównych przyczyn chorób autoimmunologicznych takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów. Badacze podkreślają jednocześnie, że na stwardnienie rozsiane i cukrzycę typu I mają głównie wpływ czynniki środowiskowe, a nie genetyczne, jak wcześniej przypuszczano.
Odkrycie zostało poprzedzone przebadaniem wpływu diety fastfoodowej u zdrowych ludzi. Wykazano, że żywność tego typu, zawierająca duże ilości soli, wpływa na zwiększenie ilości komórek zapalnych. W prawidłowo funkcjonującym organizmie komórki zapalne wytwarzane są przez układ immunologiczny, chroniąc go przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi oraz przed pasożytami. Podczas choroby autoimmunizacyjnej komórki zapalne atakują zdrowe tkanki.
Warto podkreślić, że wpływ soli to tylko jeden z aspektów powstawania chorób autoimmunologicznych. Mimo to stawia to ich patogenezę w zupełnie nowym świetle, przedstawiając szerokie spektrum możliwości powstawania tych chorób.
Krzysztof Bulenger
Źródło:
1. http://www.drugs.com/news/salty-diet-might-help-trigger-ms-rheumatoid-arthritis-43491.html
2. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000816.htm
KOMENTARZE