Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Brytyjczycy wprowadzają soję produkującą białka zwierzęce
Brytyjczycy wprowadzają soję produkującą białka zwierzęce

Pionier w dziedzinie rolnictwa molekularnego – firma Moolec Science – poczyniła postępy w zwiększaniu proporcji białka wieprzowego, które uprawia w swojej charakterystycznej soi, zwanej „Piggy Sooy”. Uzyskana ilość protein sięgnęła poziomu do 26,6% całkowitego rozpuszczalnego białka – czterokrotnie wyższego niż początkowo przewidywała firma. Ponadto może być to widoczne w różowym zabarwieniu fasoli.

 

 

Przełomowe osiągnięcie doprowadziło firmę do złożenia nowego patentu wykorzystującego nowatorskie podejście, którego celem jest „płynna ścieżka regulacyjna w przyszłości”. – „Piggy Sooy” stanowi namacalny i wizualny dowód na to, że technologia jest w stanie osiągnąć znaczące plony w roślinach do produkcji białek mięsnych – zauważa Gastón Paladini, CEO i współzałożyciel Moolec. – Kluczowym czynnikiem było uświadomienie sobie, że technologia i nauka są potrzebne do zbudowania nowego, odpornego i zrównoważonego systemu żywnościowego, który byłby skalowalny pod względem kosztów, bez uszczerbku dla smaku i wartości odżywczych produktów końcowych. Wierzymy, że rolnictwo molekularne ma potencjał, aby osiągnąć parytet z rozwiązaniami opartymi na hodowli zwierząt. Ponadto jest ono zgodne z wytycznymi dotyczącymi identyfikowalności i oceny cyklu życia, które są obecnie wymagane przez producentów żywności, aby zapewnić konsumentom przejrzyste informacje, a także czystsze podejście do etykiet – dodaje Food Ingredients First, rzecznik Moolec Science.

Moolec uważa swoją metodę rolnictwa molekularnego za jedną z „najbardziej wartościowych alternatywnych technologii” do produkcji białek zwierzęcych, biorąc pod uwagę, że rośliny mogą funkcjonować jako fabryki białek zwierzęcych w bardziej wydajny sposób niż początkowo oczekiwano. Firma z siedzibą w Wielkiej Brytanii inwestuje obecnie w produkcję kilku innych białek mięsnych w roślinach jako składników funkcjonalnych w celu poprawy smaku, wyglądu, tekstury i wartości odżywczych alternatywnych produktów mięsnych. – W tym momencie pracujemy nad potencjalnymi zastosowaniami w naszych zakładach Moolabs w Holandii i USA. Obecnie nie mamy powodów, by sądzić, że większość zwykłych zastosowań soi i składników sojopochodnych będzie poza naszym zakresem, zarówno w przypadku nowej żywności, jak i tradycyjnego przemysłu spożywczego – wyjaśnia rzecznik. – To osiągnięcie otwiera precedens dla całej społeczności naukowej, która chce osiągnąć wysoki poziom ekspresji białek w nasionach poprzez rolnictwo molekularne. Platforma ta ma potencjał do wykorzystania w szerokiej gamie białek interesujących dla wielu branż, takich jak: przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, odczynniki diagnostyczne i inne branże spożywcze dopowiada – dr Amit Dhingra, dyrektor naukowy Moolec.

Podczas gdy zwykła soja jest podstawą roślinnych alternatyw mięsnych, wiele z tych preparatów nadal zawiera listę dodatków, mających na celu osiągnięcie autentycznego profilu smaku i tekstury prawdziwego steku, bekonu lub kotletów. Powszechnie uważa się, że zbliżenie białek roślinnych do zwierzęcych może prowadzić do bardziej przekonującego punktu sprzedaży dla konsumentów w sektorze, który w ciągu ostatniego roku znacznie zróżnicował się dzięki nowym ofertom. Rolnictwo molekularne ma stanowić realną drogę do zmniejszenia śladu środowiskowego konwencjonalnie hodowanego mięsa. Przejście białek zwierzęcych do sfery roślinnej jest świadectwem nabierającego tempa trendu hybrydowych innowacji żywieniowych. 

W raporcie „Food Ingredients First” niedawno przeanalizowano ruchy zgodne z tym tematem, podkreślając, w jaki sposób trend ten został popchnięty do przodu przez innowatorów w dziedzinie rolnictwa komórkowego. Na początku tego miesiąca GEA poczyniła postępy w tej gałęzi nauki, inaugurując w Niemczech Centrum Doskonałości Technologii i Zastosowań Spożywczych, które ma być centralnym ośrodkiem hodowli białek na bazie komórek. Obok postępów w naukach komórkowych i molekularnych precyzyjna fermentacja jest wykorzystywana jako kolejna kluczowa droga do zmniejszenia śladu produkcji żywności. Firma Climax Foods wprowadziła niedawno na rynek roślinny zamiennik kazeiny, autentycznie naśladujący topnienie i rozciąganie kazeiny mlecznej, odkryty przy użyciu sztucznej inteligencji. Ostatnio Izraelski Urząd ds. Innowacji wybrał YDLabs – centrum badawczo-rozwojowe zajmujące się fermentacją żywności – do utworzenia stałych laboratoriów fermentacji mikroorganizmów dla lokalnego przemysłu spożywczego. Planuje zainwestować do 50 mln NIS (13,8 mln dol.) w infrastrukturę służącą wszystkim firmom z branży spożywczej wykorzystującym fermentację do badań, rozwoju i produkcji swoich produktów. Inne duże ruchy w branży obejmowały partnerstwo Kalsec z firmą biotechnologiczną Willow Biosciences w celu opracowania i komercjalizacji precyzyjnego procesu produkcji fermentacyjnej do zastosowań na dużą skalę. „Molecular Farming” to platforma, która ma potencjał do wykorzystania w szerokiej gamie białek interesujących dla wielu branż, takich jak: przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, odczynniki diagnostyczne i inne branże spożywcze. – Wierzymy, że partnerstwo może tylko wzmocnić nas jako firmę i przynieść korzyści całemu systemowi żywnościowemu. Przyszłość to nauka i to razem – podsumowuje rzecznik.

Źródła

1. https://moolecscience.com/#company

2. https://www.futureofproteinproduction.com/post/moolec-science-presents-piggy-sooy

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/soja-ziarna-jedzenie-posiew-zdrowy-182295/

KOMENTARZE
Newsletter