Na podstawie specjalnie przygotowanego na konferencję raportu pt.: „Bilansowe i ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora zbożowego i rzepakowego w Polsce”, zaprezentowanego przez prof. Urbana z IERiGŻ, zostało udowodnione, że w Polsce mamy do czynienia z niedoborem krajowych zbóż i rzepaku, który pogłębi się w związku z rosnącym zapotrzebowaniem tych surowców do produkcji biopaliw oraz przyszłym zakazem importu śruty sojowej genetycznie zmodyfikowanej, która jest jedynym źródłem białka do produkcji pasz. Do chwili obecnej Rząd Polski nie zaproponował rozwiązania zaistniałej sytuacji. Jedynym rozsądnym i ekonomicznie uzasadnionym wyjściem z tej sytuacji jest dopuszczenie upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych oraz zniesienie zakazu wprowadzania do obrotu produktów GM, w tym śruty sojowej.
Konferencję otworzył i poprowadził Pan Stanisław Zięba – Przewodniczący Rady. W konferencji uczestniczył również Wice Premier i Minister Rolnictwa – Andrzej Lepper; Radca Ministra, Koordynator Wydziału ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczpospolitej Polskiej przy Komisji Europejskiej w Brukseli – Andrzej Babuchowski; Przewodniczący Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa (OSZ) – Waldemar Starosta oraz posłowie, przedstawiciele inspekcji, ARR, ARMIR, związków branżowych, członkowie IZP – producenci zbóż i pasz.
Źródło: Rada Gospodarki Żywnościowej
KOMENTARZE