Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bakteriocyna Bacillus subtililis- nowa perspektywa walki z zakażeniami stopy cukrzycowej
Zespół Stopy Cukrzycowej (ZSC) jest częstym powikłaniem cukrzycy I oraz II typu, które w najcięższych przypadkach może być przyczyną amputacji kończyny. W przebiegu schorzenia na stopach tworzą się owrzodzenia i rany, które są łatwym celem dla drobnoustrojów patogennych, stanowiąc wrota zakażeń. Do walki z zakażeniami angażowane są przez lekarzy m.in. antybiotyki, preparaty srebra czy jodu, jednak wciąż poszukiwane są nowe rozwiązania. Według badań prowadzonych przez zespół naukowców z Indii (Joseph B, Dhas B, Hena V, Raj J.) bakteriocyna produkowana przez bakterie Bacillus subtilis może hamować rozwój niektórych patogenów zaangażowanych w zakażenia stopy cukrzycowej.

Zespół Stopy Cukrzycowej (ZSC) jest powikłaniem cukrzycy, obejmującym powstawanie owrzodzeń lub destrukcję tkanek głębokich z cechami neuropatii (uszkodzenia układu nerwowego) i niedokrwienia. Ze względu na zaburzony czy utrudniony proces gojenia ran u diabetyków uszkodzenia skóry na stopach stanowią łatwy cel dla mikroorganizmów chorobotwórczych i dogodne miejsce dla ich rozwoju. W patogenezie zakażeń ran i owrzodzeń stóp biorą udział zarówno bakterie tlenowe, jak i beztlenowe. Wśród nich można wyróżnić bakterie z rodzaju Streptococcus, Staphylococcus, Pseudomonas, Peptostreptococcus czy Clostridium.

 

Obecnie stosuje się rożne metody terapii zakażeń w ZSC, w zależności od ich klasyfikacji pod względem rozległości zakażenia czy występujących objawów. Zwykle jednak leczenie zakażeń stopy cukrzycowej wymaga kompleksowego podejścia, obejmującego antybiotykoterapię, zabiegi chirurgiczne (np. usuwanie tkanek objętych martwicą) czy podiatryczne (np. zakładanie opatrunków) z zaleceniem odciążenia stopy. Ze względu na częstość występowania Zespołu Stopy Cukrzycowej u diabetyków i trudności w leczeniu zakażeń poszukuje się nowych substancji aktywnych przeciw patogennym drobnoustrojom.

 

Według badań prowadzonych przez zespół naukowców z Indii (Joseph B., Dhas B., Hena V., Raj J.) bakterie glebowe z rodzaju Bacillus produkują bakteriocynę (substancję przeciwbakteryjną) aktywną wobec niektórych patogenów, wywołujących zakażenia stóp u diabetyków. Naukowcy przeprowadzili skrining bakterii glebowych z rodzaju Bacillus pod względem zdolności do produkcji bakteriocyny. Po określeniu tożsamości szczepu jako Bacillus subtilis BSF01 oraz otrzymaniu częściowo oczyszczonej bakteriocyny, zbadano jej aktywność wobec bakterii wyizolowanych z owrzodzeń stóp diabetyków, tj. Pseudomonas sp., Staphylococcus sp., Klebsiella sp., Proteus sp. Wyniki wykazały aktywność przeciwbakteryjną tej substancji wobec wszystkich czterech izolatów oraz wysoki poziom aktywności przeciwko Klebsiella sp.

 

Ze względu na zagrożenia, jakie wiążą się z wystąpieniem Zespołu Stopy Cukrzycowej, warto wspomnieć o konieczności regularnych kontroli osób z predyspozycjami do tego schorzenia w gabinecie lekarskim. Wczesna ocena ewentualnych zmian daje możliwość szybkiej diagnozy bakteriologicznej oraz zastosowania właściwych środków terapeutycznych czy zaradczych wobec ryzyka rozwoju zakażeń. Należy pamiętać, iż nawet wobec nowych rozwiązań, jakie niesie rozwój medycyny- lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

 

Źródła

Literatura:

  1. Borys S., Koblik T. (2010) Zakażenia w stopie cukrzycowej zagrożonej amputacją. Zakażenia. 6:113-120.
  2. Joseph B., Dhas B., Hena V., Raj J. (2013) Bacteriocin from Bacillus subtilis as a novel drug against diabetic foot ulcer bacterial pathogens. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 3(12): 942-946.
  3. Korzon-Burakowska A. (2007) Zespół stopy cukrzycowej- patogeneza i praktyczne aspekty postępowania. Choroby Serca i Naczyń. 4 (2): 93–98.
KOMENTARZE
news

<Lipiec 2019>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter