Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Awans Polski w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego
W środę, 9 lipca odbyła się w Warszawie konferencja firmy DuPont, na której przedstawiono wyniki trzeciej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Polska zajęła w nim 26 miejsce, odnotowując tym samym awans, w porównaniu do wyników zeszłorocznej edycji.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (ang. Global Food Security Index) został opracowany po raz pierwszy w 2011 roku na zlecenie firmy DuPont przez brytyjski instytut Economist Intelligence Unit (EIU), który zajmuje się m.in. oceną rozwoju gospodarczego oraz wieloma innymi ekonomicznymi wskaźnikami. Indeks jest tworzony we współpracy z międzynarodowymi ekspertami z organizacji WHO, FAO i FTO. Badane 28 czynników składowych podzielono na trzy główne kategorie: osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo. W porównaniu z ubiegłą edycją zostały uwzględnione dwa nowe czynniki – otyłość oraz straty żywności.

Jak mówił dyrektor generalny DuPont Polska, Piotr Gill – ,,Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego oferuje jednolity, kompleksowy zestaw wskaźników, które pozwalają śledzić postępy w tym zakresie. Jak dotąd jego wyniki są obiecujące. Mamy jednak świadomość, że zapewnienie wystarczającej ilości żywności rosnącej populacji będzie wymagało utrzymania stałej współpracy, ciągłych innowacji oraz inwestycji w rolnictwie w obszarze żywności i żywienia’’.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego – wyniki dla Polski

W tym roku w zestawieniu brało udział 109 państw, czyli o dwa więcej niż w roku poprzednim (uwzględniono Kuwejt i Zjednoczone Emiraty Arabskie). Polska uzyskała 72,2 pkt., zajmując 26 miejsce, a tym samym awansowała o jedną pozycję, w odniesieniu do 27 miejsca i sumie 69,9 pkt. w roku poprzednim.

Polska osiągnęła wyższą punktację w każdej z trzech badanych kategorii w porównaniu do roku poprzedniego.  Największy wzrost odnotowaliśmy w kategorii osiągalności cenowej żywności o 4,6 pkt. dając 78,6 pkt. W przypadku  jakości i bezpieczeństwa zaobserwowano wzrost o 0,4 pkt. otrzymując 75,5 pkt., natomiast w zakresie dostępu do żywności odnotowano dwupunktowy wzrost dający 66,3 pkt.

W zestawieniu ogólnoświatowym Polska osiągnęła najlepsze noty w obszarze osiągalności cenowej żywności  (27 miejsce), a także w zakresie jej jakości i bezpieczeństwa (28 miejsce). W przypadku dostępu do żywności odnotowano spadek (30 miejsce). Może  być on wynikiem niższych not otrzymanych w kategorii wydatków publicznych na badania i rozwój rolnictwa oraz zdolności do minimalizowania skutków urbanizacji w Polsce.

Udział wydatków na żywność w domowym budżecie – to druga kategoria, w której Polska odniosła największy sukces, obserwujemy 20,6 pkt. wzrost w porównaniu z wynikami zeszłorocznymi. Inne czynniki, w których Polska lepiej wypadła to cła importowe na produkty rolne(wzrost o 2,5 pkt.), zróżnicowana dieta (wzrost o 1,2 pkt.), oraz jakość białka (wzrost o 0,9 pkt.).

Otyłość i straty żywności to 2 nowe czynniki brane pod uwagę w tegorocznym badaniu. Jak komentuje Piotr Gill – ,,Zaczynają one odgrywać bardzo istotną rolę jeżeli chodzi oświatowe bezpieczeństwo żywnościowe”.

W przypadku strat żywności Polska – uzyskała punktację o 6,1 pkt. wyższą niż średnia światowa indeksu. Według Piotra Gilla jest to dobry wynik, jednakże zaznaczył, że musimy mieć na uwadze fakt dużej ilości żywności, którą Polacy corocznie marnują w ilości 9 milionów ton.

W kategorii otyłości Polska znajduje się na 9 miejscu w Europie, co stanowi wynik alarmujący –23% Polaków, to osoby otyłe.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego – wyniki dla świata

Liderem zestawienia, jak co roku są Stany Zjednoczone z wynikiem 89,3 pkt. Austria awansowała na drugie miejsce na świecie (85,5 pkt.). Trzecie miejsce przypadło Norwegii i Holandii – z notą 84,4 pkt. Najgorsze wyniki należą do Republiki Konga (24,8 pkt.), Czadu (25,5 pkt), a także Madagaskaru (27,2 pkt.). Poprawa wartości wskaźnika dotyczy Ugandy – o 5,8 pkt, Togo – o 5,2 pkt., Serbii – o 5,0 pkt. Spadek ogólnej punktacji zanotowano w Myanmarze – o 4,1 pkt., Madagaskarze – o 3,1 pkt., a także w Rumunii – o 3,0 pkt.

Warto dodać, iż poziom światowego bezpieczeństwa żywnościowego wzrósł w 70% państw,  dzięki podniesieniu się światowego PKB o 2%. Średnia wartość indeksu dla wszystkich badanych krajów wzrosła o ponad jeden punkt dając 56,1 pkt. Z uwagi na globalny problem głodu na świecie należy nadmienić, iż ilość osób cierpiących z powodu chronicznego głodu obniżyła się z 868 do 842 mln.

Światowe wyzwania

Jak pokazują wyniki tegorocznego Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, obszary na które powinno zwrócić się szczególną uwagę w ujęciu globalnym to: straty żywności – jedna na osiem osób na świecie głoduje, natomiast corocznie marnujemy 1,3 mld ton żywności; otyłość – 65% populacji ludzkiej żyje w państwach gdzie więcej osób umiera z powodu otyłości, niż niedożywienia; wydatki na badania i rolnictwo – dotacje w tym sektorze stanowią niewielką część PKB; dostępność mikroelementów – żywność na świecie nie jest wystarczająca zasobna w mikroelementy np. 94% ma znikomy dostęp do żelaza pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Podczas konferencji prasowej Piotr Gill zachęcał do odwiedzania strony internetowej –  www.foodsecurityindex.eiu.com, stanowiącej kompleksowe i bardzo szczegółowe zestawienie danych na temat indeksu dla całego świata.

 

 

Firma DuPont, obecna na rynku od ponad 200 lat, zajmuje się optymalnymi rozwiązaniami naukowymi oraz inżynierskimi, wprowadzając w życie innowacje z zakresu rolnictwa, żywienia, elektroniki i komunikacji, bezpieczeństwa, budownictwa, transportu oraz branży odzieżowej. Firma posiada wiele patentów i to właśnie jej zawdzięczamy teflon. Poprzez swoją działalność naukową i innowacyjną oraz współpracę nie tylko z klientami, ale także z instytucjami administracji publicznej, organizacjami pozarządowymi, firma stara się znaleźć globalne rozwiązanie dla problemów, jakie stoją przed ludzkością w zakresie bezpieczeństwa żywienia, energetyki oraz ochrony życia i środowiska. 

 

Paulina Pruszkowska/ Aleksandra Kowalczyk

 

KOMENTARZE
Newsletter