Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Antybiotyk z miodu
08.07.2010
Białko będące składnikiem miodu ma właściwości antybakteryjne.
Jak donosi „FASEB Journal” naukowcy odkryli, że białko defenzyn-1, które stanowi składnik dodawany przez pszczoły do miodu, wykazuje silne działanie antybakteryjne.

Białko defenzyn-1, wydzielane przez pszczoły stanowi część ich układu immunologicznego.

Po przeprowadzeniu badań wykazano, że działanie antybakteryjne tego białka może być w przyszłości szczególnie istotne w leczeniu zakażeń spowodowanych przez bakterie oporne na działanie antybiotyków.

Od dawna miód stanowił środek w lecznictwie, jednak nowo odkryte właściwości mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji skóry, oparzeń czy zakażeń bakteryjnych.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

red. Joanna Szulc
KOMENTARZE
Newsletter