Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Alergicy powinni unikać "młodego„ wina
23.08.2007
Hiszpańscy lekarze odkryli, że w tzw. „młodym” winie, czyli winie, które nie zostało jeszcze poddane procesowi dojrzewania (wynoszącemu zazwyczaj ok.3 lat), może się znajdować jad osy odpowiedzialny za wywoływanie reakcji alergicznych. Osy żerują na winogronach w okresie późnego lata i przypadkiem mogą się znaleźć wśród winogron przeznaczonych do produkcji wina. Lekarze, badając pacjentów, u których pojawiła się reakcja alergiczna po wypiciu tego trunku, wykluczyli inne czynniki mogące wywołać alergię, jak np. białko jaja kurzego, które dodaje się czasem do wina, by było ono bardziej klarowne i mniej cierpkie. We krwi pacjentów znaleziono przeciwciała, które były odpowiedzią na jad osy, choć osoby te nie zostały użądlone prze tego owada. Dalsze badania potwierdziły, że za reakcję alergiczną odpowiedzialny jest jad osy zawarty w winie. Takiej reakcji nie wywołuje jednak kilkuletnie wino, gdyż po okresie dojrzewania białka, które są alergenami i znajdują się w jadzie, ulegają degradacji. Dla własnego bezpieczeństwa alergicy powinni więc wybierać wina dojrzałe.


www.newscientist.com
KOMENTARZE
Newsletter