Webinar online (na żywo)
Termin: 28 listopada
Czas trwania: około 2 h (10.00-12.00)
Cena
199 zł netto (1 osoba do 31 października)
299 zł netto (1 osoba od 1 listopada)
Cena dla firm: 429 zł netto
1 rejestracja – dostęp dla dowolnej liczby osób
W komentarzu napisz "Cena dla firm"
Cel
Celem webinaru jest nabycie umiejętności z zakresu prawidłowego doboru układów
konserwujących do mas kosmetycznych. Uczestnicy zapoznają się ponadto z regulacjami prawnymi w UE dotyczącymi kosmetycznych substancji konserwujących oraz poznają metody badań skuteczności zakonserwowania produktów kosmetycznych. Podczas webinaru omówione zostaną również kwestie istoty stosowania konserwantów w produktach kosmetycznych.
Uczestnicy
Webinar skierowany jest do technologów, pracowników działu rozwoju produktu,
chemików kosmetycznych, właścicieli marek kosmetycznych oraz wszystkich tych, którzy chcą
zapoznać się z tematyką konserwacji produktów kosmetycznych.
Agenda
1. Wprowadzenie - kluczowe pojęcia oraz ustawodawstwo podstawowe:
• definicje: substancja konserwująca, bezpieczeństwo produktu kosmetycznego;
• wykaz substancji konserwujących dozwolonych w produktach - załącznik V do rozporządzenia
(WE) nr 1223/2009.
2. Konserwacja produktów kosmetycznych:
• dobór konserwantu w recepturze kosmetycznej – zasady doboru układu konserwującego
dopasowanego do składu kosmetyku oraz jego parametrów fizyko-chemicznych;
• warunki dodawania konserwantu do masy kosmetycznej.
3. Badania skuteczności zakonserwowania produktów kosmetycznych:
• cel i istota badań skuteczności zakonserwowania produktów kosmetycznych;
• metody badań skuteczności zakonserwowania produktów kosmetycznych.
Prelegentka
mgr inż. Katarzyna Uzdrowska, Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika
Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z
zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.
Informacje o Webinarze
KONTAKT
Kaja Bernasińska
e-mail: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl