SZKOLENIE ONLINE (na żywo)
11 października*
*Warunkiem odbycia się szkolenia jest zabronie odpowiedniej liczby osób
SZKOLENIE online (na żywo)
Termin: 11 października
Czas trwania: 10-14 (4 h)
Cena regularna: 700 zł netto
NOWOŚĆ Cena dla FIRM (dostęp + certyfikat dla dowolnej liczby pracowników)*
2000 zł netto
• *1 opłata – dostęp dla wszystkich pracowników (nie ma ograniczenia liczby osób)
• Ty decydujesz, ile osób weźmie udział w szkoleniu – daj dostęp każdemu pracowikowi z osobna lub zgromadź wszystkie zainteresowane osoby w jednym miejscu
Cel szkolenia
celem szkolenia jest zapoznanie się z fundamentalnymi i uniwersalnymi zasadami
tworzenia receptur w zakresie kosmetyki kolorowej (upiększającej). Uczestnicy szkolenia zapoznają się z podstawowymi formami fizykochemicznymi kosmetyków z tego segmentu wraz z przedstawieniem zasad ich otrzymywania. Omówione zostaną również trendy w sektorze kosmetyki upiększającej, a także maszyny i urządzenia umożliwiające ich wytworzenie i konfekcję. Wyjaśniona zostanie również istota kontroli jakości w zakładzie produkującym kosmetyki kolorowe oraz zagrożenia związane z tworzeniem receptur z tego segmentu.
Uczestnicy szkolenia
szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działu rozwoju
produktu, chemików kosmetycznych, właścicieli marek kosmetycznych oraz wszystkich tych, którzy
chcą zapoznać się z podstawowymi zasadami recepturowania kosmetyków upiększających
Agenda
1. Ogólne zasady recepturowania kosmetyków kolorowych:
• określenie przeznaczenia produktu (np. skóra twarzy, wargi, brwi,) oraz
charakterystyka ogólna grupy odbiorców;
• ustalenie ceny produktu końcowego;
• ustalenie formy fizykochemicznej kosmetyku;
• zasady doboru surowców receptury - weryfikacja rozpuszczalności (jeśli konieczna)
oraz kompatybilności poszczególnych składników, sprawdzenie dopuszczalnych stężeń
i bezpieczeństwa stosowania poszczególnych składników w zależności od
zastosowania produktu);
• przygotowanie kalkulacji cenowej zaprojektowanego kosmetyku.
2. Trendy produktowe w sektorze kosmetyków kolorowych:
• kolor roku;
• poszukiwanie trendów i inspiracji oraz określenie założeń marketingowych nowej
marki (efekt long-lasting, wodoodporność, wybór klasycznej lub alternatywnej formy
fizykochemicznej, ustalenie czy wymagany jest określony stopień naturalności, czy
produkt ma być wegański, zapoznanie się z ofertą surowców kosmetycznych na rynku
krajowym i zagranicznym);
• multifunkcyjne kosmetyki upiększające.
3. Składniki barwiące w kosmetykach:
pojęcie koloru i barwy;
• klasyfikacja substancji barwiących stosowanych w kosmetykach (barwniki, pigmenty,
laki, wypełniacze, dyspersje);
• efekt matu i rozświetlenia w tworzeniu receptur kosmetycznych;
• nazewnictwo dla surowców barwiących (nazwa INCI, Color index, nazwy zwyczajowe)
oraz regulacje prawne dla ich stosowania w produktach kosmetycznych.
4. Fizykochemiczne formy kosmetyków upiększających a zasady ich recepturowania i
wytwarzania:
• sztyfty (w tym pomadki, kredki);
• pudry prasowane;
• pudry sypkie;
• fluidy;
• pasty (w tym tusze do rzęs);
• układy dyspersyjne, w tym zawiesiny (np. eyelinery, błyszczyki do ust, lakiery do
paznokci).
5. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości wytwarzania kosmetyków
kolorowych:
• zagrożenia w projektowaniu formulacji kosmetyków upiększających;
• kontrola jakości - badania surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych –
kontrpróby oraz powtarzalność barw.
6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia
Prelegentka
mgr inż. Katarzyna Uzdrowska, Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika
Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.
Informacje o szkoleniu
KONTAKT
Kaja Bernasińska
e-mail: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl