SZKOLENIE ONLINE (na żywo)
15 listopada*
*Warunkiem odbycia się szkolenia jest zabronie odpowiedniej liczby osób
SZKOLENIE online (na żywo)
Termin: 15 listopada
Czas trwania: 10-14 (4 h)
PRZEDSPRZEDAŻ: 650 zł netto (od 21.08 do 31.10)
Cena regularna: 720 zł netto (od 01.11)
NOWOŚĆ Cena dla FIRM (dostęp + certyfikat dla dowolnej liczby pracowników)*
1800 zł netto (od 21.08 do 25.09)
2000 zł netto (od 26.09)
• *1 opłata – dostęp dla wszystkich pracowników (nie ma ograniczenia liczby osób)
• Ty decydujesz, ile osób weźmie udział w szkoleniu – daj dostęp każdemu pracowikowi z osobna lub zgromadź wszystkie zainteresowane osoby w jednym miejscu
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie się z fundamentalnymi i uniwersalnymi zasadami tworzenia receptur w zakresie kosmetyków emulsyjnych tj. kremy, balsamy, lotiony. Uczestnicy szkolenia zapoznają się z regułami doboru składników receptury w zależności od typu projektowanej emulsji oraz posiądą wiedzę na temat technologii ich otrzymywania. Omówione zostaną sposoby badania stabilności układów emulsyjnych, a także kwestia doboru maszyn i urządzeń umożliwiających ich wytworzenie i konfekcję. Przedstawione zostaną również zagrożenia związane z tworzeniem receptur z tego segmentu oraz kluczowe zagadnienia związane z kontrolą jakości ich produkcji.
Uczestnicy szkolenia
Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działu rozwoju produktu, chemików kosmetycznych, właścicieli marek kosmetycznych oraz wszystkich tych, którzy chcą zapoznać się z podstawowymi zasadami recepturowania kosmetyków emulsyjnych.
Agenda
1. Emulsja kosmetyczne – wprowadzenie:
• definicja emulsji kosmetycznej;
• typy emulsji.
2. Ogólne zasady recepturowania emulsji kosmetycznych:
• określenie przeznaczenia produktu i szczegółowa charakterystyka grupy docelowej (wiek, płeć, rodzaj cery, typ skóry, typ łodygi włosa ect.);
• określenie cech produktu (zapach, barwa, zakładane działanie pielęgnacyjne, sensoryka - czyli takie cechy produktu jak wchłanialność, rozsmarowywanie, konsystencja ect.);
• ustalenie ceny produktu końcowego;
• ustalenie typu emulsji wraz z reologią;
• zasady doboru surowców receptury - weryfikacja rozpuszczalności oraz
kompatybilności poszczególnych składników, sprawdzenie dopuszczalnych stężeń i bezpieczeństwa stosowania poszczególnych składników w zależności od zastosowania produktu);
• przygotowanie kalkulacji cenowej zaprojektowanego kosmetyku.
3. Proces recepturowania emulsji:
• charakterystyka składników emulsji;• zasady doboru emulgatorów do rodzaju emulsji oraz obliczanie współczynnika HLB układu;
• dobór składników emulsji zwiększających jej stabilność w zależności od typu emulsji;
• trudność w recepturowaniu mleczek i lotionów.
4. Zasady konserwacji emulsyjnych produktów kosmetycznych:
• dobór konserwantu do składu receptury, weryfikacja dokumentacji surowcowej;
• warunki dodawania konserwantu do masy kosmetycznej.
5. Weryfikacja stabilności otrzymanych układów:
• badania stabilności mechanicznej i termicznej otrzymanej emulsji;
• zalety stosowania komór klimatycznych w badaniach stabilności emulsji
(zaawansowane badania stabilności termicznej wraz z wilgotnością powietrza i symulowaniem nasłonecznienia dla danej strefy klimatycznej);
• parametry badań (parametry pracy wirówki i czas wirowania w badaniach stabilności mechanicznej, punkty temperaturowe i czas badań w testach stabilności termicznej).
6. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości wytwarzania emulsji kosmetycznych:
• zagrożenia w projektowaniu formulacji kosmetyków emulsyjnych;
• kontrola jakości – punkty kontrolne procesu, badania surowców, półproduktów oraz
wyrobów gotowych;
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia
Prelegentka
mgr inż. Katarzyna Uzdrowska, Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika
Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.
Informacje o szkoleniu
KONTAKT
Kaja Bernasińska
e-mail: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl