Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zakład Bromatologii

ul. Bobrzyńskiego 14

30-348 Kraków

Główny telefon: +48 12 664 42 00

Główny email: cittru@uj.edu.pl

Strona www: www.cittru.uj.edu.pl

Wyślij zapytanie ofertowe
Zakład Bromatologii

Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

 

Tematyka badań naukowych:

  • Analiza pierwiastków w materiale roślinnym i zwierzęcym (tkanki, krew, mocz);
  • Analiza aktywności enzymatycznej (katalaza, dysmutaza nadtlenkowa, peroksydaza glutationowa, reduktaza glutationowa) w tkankach i krwi;
  • Oznaczanie parametrów oksydacyjnych w materiale roślinnym (FRAP, DPPH) oraz zwierzęcym (glutation niezredukowany, glutation zredukowany, FRAP);
  • Oznaczanie podstawowych parametrów biochemicznych (glukoza, cholesterol, HDL, triglicerydy, mocznik, ALAT, AspAT, fosfataza alkaliczna) w surowicy zwierząt;
  • Oznaczanie indeksu glikemicznego produktów spożywczych;
  • Badania ankietowe dotyczące produktów spożywczych, preferencji żywieniowych w określonych grupach ludzi lub jednostkach chorobowych;
  • Badanie wpływu wysiłku na metabolizm leków i innych substancji powiązane z kinetyką badanych preparatów;
  • Badanie zawartości kwasów organicznych w produktach roślinnych;
  • Badania nad cukrzycą i zespołem metabolicznym (różne zwierzęce modele eksperymentalne);
  • Badania sekrecji insuliny oraz insulinooporności obwodowej;
  • Testy obciążenia glukozą w modelach zwierzęcych;
  • Testy obciążenia insuliną w modelach zwierzęcych;
  • Badania termograficzne u zwierząt i ludzi.

Potencjalne zastosowanie prowadzonych badań naukowych:

  • Poprawa sposobu odżywiania;
  • Uzyskanie lepszych - pod względem jakości i zawartości składników odżywczych - odmian roślin uprawnych;
  • Badania nad nowymi preparatami wspomagającymi leczenie cukrzycy;
  • Badania wpływu wysiłku fizycznego na metabolizm leków.

Potencjalne usługi badawcze:

  • Analiza pierwiastków metodą AAS w tkankach i płynach;
  • Badanie aktywności antyoksydacyjnej;
  • Badanie stresu oksydacyjnego;
  • Oznaczanie podstawowych parametrów biochemicznych w surowicy zwierząt;
  • Badania nad cukrzycą i zespołem metabolicznym;
  • Wysiłek fizyczny, a metabolizm leków;
  • Sekrecja insuliny pod wpływem badanych substancji;
  • Badanie aktywności nowych leków zmniejszających insulinooporność.

Przykładowa aparatura badawcza dostępna do działalności komercyjnej:

  • spektrometr absorpcji atomowej Perkin Elmer 5100 ZL, 1991, Überlingen;
  • uniwersalny czytnik mikropłytkowy Synergy-2 BioTek;
  • analizatory biochemiczne Photochem i Alize;
  • analizator izotachoforezy kapilarnej EA 202 M (Villa-Labeco);
  • spektrometr JASCO V-530.

Stosowane metody i techniki badawcze:

  • Analiza pierwiastków - metoda AAS;
  • Analiza aktywności enzymatycznej - metody spektroskopowe;
  • Analiza parametrów stresu oksydacyjnego u ludzi i zwierząt oraz aktywności antyoksydacyjnej produktów spożywczych lub preparatów – metody spektroskopowe;
  • Analiza parametrów biochemicznych krwi – metoda spektroskopowa;
  • Badania na zwierzętach – różne modele zwierzęce (myszy, szczury) cukrzycy obu typów oraz zespołu metabolicznego;
  • Badania na zwierzętach – próby wysiłkowe powiązane z kinetyką metabolizmu;
  • Sekrecja insuliny – izolowane wysepki Langerhansa.

Wykonywane zlecenia:

  • Oznaczanie zawartości Cu i Zn w surowicy i moczu dla Szpitala Uniwersyteckiego UJ;
  • Analiza właściwości antyoksydacyjnych soków owocowych z upraw ekologicznych oraz innych produktów żywności funkcjonalnej;
  • Interakcje antyoksydacyjne in vitro wybranych leków z napojami (woda domowa do picia, wody mineralne, napoje owocowe);
  • Badanie aktywności przeciwcukrzycowej  związków wanadu z ligandami organicznymi;
  • Badania składu pierwiastkowego i aktywności antyoksydacyjnej roślin jagodowych.

 

Kontakt: cittru@uj.edu.pl

___________________________________________________________________________________________________

 

Department of Food Chemistry and Nutrition

Faculty of Pharmacy

 

Scientific research subjects:

  • Analysis of elements in plant and animal material (tissues, blood, urine);
  • Analysis of the enzymatic activity (catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione reductase) in tissues and blood;
  • Determination of the oxidation parameters in the plant (FRAP, DPPH) and animal material (unreduced and reduced glutathione, FRAP);
  • Determination of the basic biochemical parameters (glucose, cholesterol, HDL, triglycerides, urea, ALT, AST, alkaline phosphatase) in the serum of animals;
  • Determination of the glycemic index of food products;
  • Surveys of foods, food preferences for specific groups of people or associated with specific diseases;
  • Test of the effect of exercise on the metabolism of drugs and other substances associated with the kinetics of the tested preparations;
  • Examination of the content of organic acids in plant foods;
  • Research on diabetes and metabolic syndrome (various animal experimental models);
  • Studies of insulin secretion and peripheral insulin resistance;
  • Glucose tolerance tests in animal models;
  • Insulin load test in animal models;
  • Thermographic studies in animals and humans.

Potential application of scientific research:

  • Improvement of nutrition;
  • Obtaining improved varieties of cultivated plants in terms of quality and content of nutrients;
  • Research on new formulations supporting the treatment of diabetes;
  • Research on effect of exercise on metabolism of drugs.

Potential contract research activities:

  • Analysis of elements by AAS method in body tissues and fluids;
  • Examination of antioxidant activity;
  • The study of oxidative stress;
  • Determination of basic biochemical parameters in serum of animals;
  • Research into diabetes and metabolic syndrome;
  • Influence of physical activity on metabolism of drugs;
  • Insulin secretion under the influence of the test substances;
  • Research into activity of new drugs that reduce insulin resistance.

Examples of research apparatus available to commercial activity:

  • atomic absorption spectrometer Perkin Elmer 5100;
  • versatile microplate reader Synergy-2 BioTek;
  • biochemical analyzers Photochem and Alize;
  • isotachophoresis capillary analyzer EA 202 M;
  • spectrometer JASCO V-530.

Methods and research techniques:

  • Analysis of elements - AAS method;
  • Analysis of enzymatic activity - spectroscopic methods;
  • Analysis of oxidative stress parameters in humans and animals and analysis of the antioxidant activity of food products or preparations – spectroscopic method;
  • Analysis of biochemical parameters of blood - spectroscopic method;
  • Animal studies - various animal models (mice, rats) of type I and II diabetes and metabolic syndrome;
  • Animal studies - stress tess related to the kinetics of metabolism;
  •  Insulin secretion - isolated islets of Langerhans.

Performed contract research:

  • Measurement of Cu and Zn concentration in serum and urine;
  • Analysis of antioxidant properties of fruit juices from organic farming and other functional food products;
  • In vitro analysis of antioxidant interactions of selected drugs with drinks (drinking water, mineral water, fruit drinks);
  • Testing of antidiabetic activity of the compounds of vanadium with organic ligands;
  • Analysis of elemental composition and antioxidant activity of berry plants.

 

Contact: cittru@uj.edu.pl

Newsletter